Преди няколко дни Аржентина победи Ямайка с 1:0 в мач от груповата фаза на Копа Америка. Мачът бе по-специален за мегазвездата на „гаучосите” Лионел Меси. 27-годишният футболист изигра своя мач номер 100 с националната фланелка.

Френското издание „Екип” направи кратка хронология на най-запомнящите се моменти на Меси с „Албиселесте”.

1. Унгария – Арженитна (2005 година)

Кариерата на Лионел Меси в националния отбор на Арженитна започва кошмарно. Едва 16-годишен, той получава повиквателна от Хосе Пекерман за приятелската среща с Унгария. В 63-тата минута Меси влиза в игра и 44 секунди по-късно... получава директен червен картон.  Аржентинецът удря без топка противников играч и съдията Маркус Мерк му показва пътя към съблекалните.     Аржентина все пак печели с 2:1.

2. Хърватска – Аржентина (2006 година)

Този мач завинаги ще остане в съзнанието на „бълхата”, защото бележи първият си гол с фланелката на „гаучосите”. Аржентина и Хърватска играят контролен мач в Базел преди Световното първенство в Германия. При резултат 1:1 Меси открадва топката на дясното крило, влиза навътре към наказателното поле и с плътен удар в долния десен ъгъл на вратаря отбелязва попадение. Това се превръща в запазена марка за аржентинеца. „Албиселесте” губи срещата с 2:3.

3. Мондиалът в Германия (2006 година)

Световното първенство в Германия през 2006 година се явява първото за Лионел Меси. В 74-тата на мача от груповата фаза на турнира между Аржентина и Сърбия и Черна Гора, играчът на Барселона влиза в игра и минути по-късно бележи своето първо попадение на Световни футболни финали. Меси става най-младият футболист на „гаучосите” с попадение на Световно първенство.

4.Копа Америка (2007 година)

Първата Копа Америка на Лионел Меси е белязана и с една от първите му индивидуални награди. 19-годишният тогава футболист получава приз за най-добър млад играч на турнира. Аржентина достига до финал, но губи катастрофално с 0:3 от вечния съперник Бразилия.

5. Аржентина – Венецуела (2009 година)

Двубоят от квалификациите за световното първенство през 2010 година между Аржентина и Венецуела е първия допир на Лионел Меси до легендарния „номер 10”. Още по-любопитното е, че селекционер на „гаучосите” е Диего Армандо Марадона, играч който носи заветния номер през 80-те и 90-те години на 20-ти век. Аржентина печели с 4:0, а Меси бележи първото попадение в мача.

6. Мондиалът в Южна Африка (2010 година)

Меси е звездата на Аржентина на Световното през 2010 година в ЮАР. Всички погледи са вперени в „бълхата”, а „синьо-белите” са един от фаворитите за трофея. Мондиалът обаче не е успешен в личен план за Меси. Аржентина отпада след кошмарното 0:4 от Германия, а Лионел не успява да отбележи гол в нито една от срещите на своя тим.

7. Пропуснатата Копа Америка у дома (2011 година)

През 2011 година Аржентина е домакин на 43-тото издание на Копа Америка. Повечето анализатори предричат дългоочаквания триумф на Меси с екипа на Аржентина. Но следва нов провал и сълзи за „албиселесте”. Тимът на Серхио Батиста отпада от Уругвай след дузпи, а Меси се отчита с 3 асистенции и нито един гол.

8. Капитанската лента

С идването на Алехандро Сабея на треньорския пост, Меси получава капитанската лента . Това като че ли дава още по-голяма увереност на „бълхата”, който прави забележителна 2012 година, както с Аржентина, така и в Барселона. Завършва годината с 12 попадения с националната фланелка, вкарани в 9 мача.

9. Световното първенство 2014 година

Мондиалът в Бразилия бе може би предпоследният шанс за Меси да спечели Световната купа. Осъзнавайки това, още от самото начало капитанът поведе своя кораб напред. В груповата фаза на турнира, Меси отбеляза четири от шестте попадения за своя отбор.  Аржентина достигна до финал, но загуби в продълженията от Германия. По време на Мондиала, Лионел Меси бе избиран четири пъти за играч на мача, а впоследствие и за най-добър футболист в турнира.