Властите в Рио де Жанейро съобщиха, че изземат контрол над легендарния стадион "Маракана", който до момента се управляваше от частни лица.

Губернаторът на Рио де Жанейро Уилсън Витцел каза на пресконференция в понеделник, че "Консорциум Маракана" има задължения към властите в размер от 10 милиона долара, натрупани от март 2017 година, което е и причина за отнемането на най-големия стадион в Бразилия.

От консорциума, в чиято основа е строителният гигант "Одебрехт", отказаха коментар по случая, като единствено заявиха, че искат първо да се запознаят с мотивите за решението.

Според Витцел процедурата по прехвърлянето на управлението на стадиона в ръцете на местната власт ще приключи в рамките на следващите 30 дни. Наскоро висши чиновници в "Одебрехт", в това число и президентът на компанията, бяха арестувани при операция "Автомивка", която разкри корупционни схеми за милиарди долари.

Стадион "Маракана", който е бил два пъти домакин на световни финали, ще приеме и финала на Копа Америка на 7 юли тази година./БТА