Замбия е новият шампион на Африка! Замбийците сътвориха сензацията и успяха да победят на финала сочения за фаворит отбор на Кот Д'Ивоар с дузпи след 0:0 в редовното време и 8:7 при 11-метровите удари.

Преди началото на турнира отборът на Замбия бе сред аутсайдерите, но напук на всички очаквания стигна до първата си Купа на Африка, след като преди това бе губил на два пъти финалния двубой.

Абсолютният фаворит Кот Д'Ивоар пък ще трябва да се задоволи с второто място, въпреки че през целия турнир не допусна нито един гол в своята врата.

Двубоят започна с натиск на замбийците, които пропуснаха няколко добри възможности за гол чрез Синкала, Маюка и Калаба. Постепенно Кот Д'Ивоар изравни играта и от своя страна изпусна да реализира чрез Дрогба и Яя Туре. Така двата отбора се оттеглиха на почивка при нулево равенство.

През второто полувреме шансовете за гол бяха по-малко, но Кот Д'Ивоар изпусна златна възможност, след като Дидие Дрогба изпусна дузпа. В 69-а минута Муленга спъна Жервиньо в наказателното поле, заради което съдията отсъди 11-метров удар. Зад топката застана нападателят на Челси, който обаче стреля над вратата.

Двата отбора така и не успяха да си вкарат в редовното време и мачът влезе в продължения. В тях още в 95-а минута Замбия бе много близо до гол. След чудесен спринт отдясно Феликс Катонго подаде към своя брат Крис, чийто удар срещна гредата.

Това остана и най-опасното положение в продълженията, в които двата отбора повече внимаваха да не допуснат гол, отколкото дали ще вкарат. В крайна сметка дузпите трябваше да определят носителят на Купата на Африка.

Африканските футболисти показаха железни нерви и реализираха дузпа след дузпа доста категорично като повечето стреляха смело в горните ъгли.

Спорен момент имаше при 2:2, когато зад топката за Кот Д'Ивоар застана Бамба, чийто удар бе спасен от Мвеене, но ударът трябваше да бъде пребит, тъй като стражът на Замбия бе излязъл пред голлинията си. При повторното изпълнение Бамба бе категоричен и вкара за 3:2.

Последната от редовните 5 дузпи за Кот Д'Ивоар реализира Дрогба, който по този начин се реваншира за пропуска си в редовното време. След него пък вратарят на Замбия Мвеене вкара на колегата си Бари и така след безгрешни 10 дузпи се стигна до изпълнение на по една дузпа. Двата отбора продължиха безгрешно до 7:7 преди зад топката да застане Коло Туре. Неговата дузпа бе спасена от Мвеене и така Калаба имаше шанс да донесе трофея за своя отбор. Неговите нерви обаче не издържаха и той стреля в аут, с което руската ролетка продължи.

След него обаче Жервиньо стреля отстрани на вратата, което даде нов шанс на Замбия да спечели трофея. Зад топката застана защитникът Сунзу, който вкара във вратата на Бари и по този начин донесе Купата на Африка за своята страна.