Легендата на световния футбол - Марко ван Бастен не се е отказал от революционното си предложение за премахване на засадата във футбола, което направи преди 4 години. Според него това ще направи играта още по-интересна и вълнуваща.
 
„Футболът е невероятен спорт, но мисля, че трябва да направим много повече, за да направим играта още по-добра, по-забавна, интересна и вълнуваща. Трябва да работим върху това. Сигурен съм, че футболът ще бъде по-добър без правилото за засада. Затова бих искал да се опитам да покажа, че футболът без засади е възможен. 
 
Ако нападателите могат да се движат зад защитниците, ще има много повече възможности за голове. Това ще направи защитата по-трудна. От друга страна, когато се отбранявате и ако няма засади, винаги можете да имате един или двама играчи далеч, така че когато вземете топката, да можете да я пратите към своите нападатели в другата половина. Атакуващият отбор пък ще трябва да мисли едновременно и за защитата" обясни Ван Бастен пред Скай Спортс.
 
Нидерландският нападател, който бе технически директор на ФИФА между 2016 и 2018, има и други идеи за подобряване на футбола. 
 
"Ако видите колко често играчите губят време, то се бави се около тъчове и контузии. Хората не искат да виждат това. Трябва да направим нещо по въпроса. Има толкова много ситуации, в които не гледаш нищо. Това не е добре за спорта", обясни Ван Бастен. 
 
Според него един от вариантите за справяне с този проблем е въвеждането на точен хронометър като в баскетбола. Той призна още, че много разочарован от начина, по който се използва ВАР в момента.