Коронавирусът продължава своето разпространение в световен мащаб, като ситуацията в Южна Америка в момента е доста притеснителна. Въпреки това обаче, се правят опити футболът да бъде рестартиран. След като в почти цяла Европа вече се играят мачове, някои държави на южно-американския континент изразиха готовност да подновят своите шампионати.

Първата държава, която обяви рестарт на сезона е Парагвай. Официално там шампионатът ще се поднови на 17-и юли. Следващата страна, която изрази готовност за рестарт е Еквадор. Държавата със столица Кито, която е с население от 17000000  души е една от най-засегнатите от пандемията. От местната федерация обаче настояват, че първенството може да бъде рестартирано и двубоите да се играят без публика. Изчаква се одобрението на правителството, но нещата изглеждат почти сигурни.

В Еквадор се очаква рестарт на сезона отново на 17-и юли, същата дата, на която стартират и футболните срещи в Парагвай. От еквадорската федерация обаче предупредиха всички, че при  най-малки нарушения, ще има солени глоби. От местния орган заявиха, че строго ще следят за спазване на всички правила и при повторно нарушаване на мерките, заплашиха тимовете с още по-сериозни санкции, освен доста високите глоби, които се предвиждат.