Христо Стоичков ще се върне в треньорския занаят през юли в добре познатата си Южна Африка. Тази информация продължава да циркулира из местните медии и по-конкретно изданието "Ситизън". 

То първо разпространи новината, че местният гранд Орландо Пайрътс ще вземе Камата за наставник от 1 юли и сега продължава да се позовава на същите източници и да го твърди категорично. Новото развитие е, че вече се е освободил и гласеният за негов помощник в отбора Бени Маккарти. 

Бившият национал на Южна Африка досега работеше в белгийския Сент Трюиден. Той обаче е постигнал споразумение с ръководството да си тръгне след края на кампанията и да се завърне в родината си. Там вече има предварителен договор за помощник-треньор на "пиратите". 

И според изданието, той се е разбрал "да помага на новия чуждестранен треньор, който ще бъде Христо Стоичков". Досега от лагера на Камата не са коментирали тази информация. 

В момента той работи за телевизия в Щатите, но отдавна е обявил, че иска да се завърне в треньорската професия. През зимата беше спряган за селекционер на Казахстан, но нещата не се получиха и сега на дневен ред явно е завръщането в Южна Африка. 

Стоичков има солиден опит от там през периода 2009-2010 г., когато води местния Мамелъди Съндаунс и остави добри впечатления, извеждайки отбора до второто място в класирането.