Президентът на УЕФА Александър Чеферин обяви нов проект за финансов феърплей, който ще бъде въведен в европейския клубен футбол.

"С въвеждането на финансовия феърплей направихме изменение в икономическата схема на финансиране на клубовете, а сега с въвеждането на "Fair play 2.0" искаме да развием този проект. Новата система ще позволи да се изравнят възможностите на отборите и да се защитят футболистите в юридически план", коментира Чеферин.

УЕФА със съмнение за приходите на ПСЖ

Той изтъкна, че финансовото състояние на УЕФА е отлично, което ще позволи на организацията да отдели още повече средства за развитие на футбола на Стария континент.

Планът на ПСЖ за “Финансовия феърплей“ работи

"Имаме рекордни приходи. Длъжни сме и планираме да отделим сериозни целеви средства за развитието на футбола. Ще отделим и особено внимание на Европейските клубни турнири. Не мога да обещая, че всичко ще бъде идеално, защото не търгувам с мечти и не съм политик. Със сигурност ще трябва да преосмислим моделите и по-конкретно да се постараем да създадем по-конкурентна среда. Това е един от най-големите проблеми, който стои пред настоящето и бъдещето на футбола", каза Чеферин.

Проектът за финансов феърплей беше утвърден от Изпълкома на УЕФА през септември 2009 година, а влезе в сила от сезон 2011/2012. Според него, клубовете не могат да харчат за покупка на нови играчи повече, отколкото са приходите им, а преди началото на всеки сезон участниците в Евротурнирите са длъжни да потвърдят, че нямат просрочени финансови задължения към други отбори, към данъчните власти и към свои играчи и служители./БТА