Инцидентите, които съпътстваха мача от Лига Европа в Билбао между Атлетик и Спартак Москва могат да доведат до изхвърлянето на руския клуб от европейските клубни турнири.

51-годишен испански полицай получи инфаркт и почина по време на стълкновения между фенове на Атлетик и Спартак Москва преди мача между двата отбора от Лига Европа в Билбао. При сблъсъците пострадаха двама човека, а петима руски ултраси бяха арестувани.

Някои от феновете са били въоръжени с палки, боксове, ножове и др.

УЕФА съобщи, че контактува с местните власти, за да получи повече информация за сериозните инциденти. От Европейската футболна централа са започнали разследване на случилото се.

Полицията в Билбао: 4-ма фенове на Спартак Москва на съд

От УЕФА също така са поискали информация от делегата на мача, от представителите на двата клуба, както и от журналистите акредитирани да отразяват срещата. Комитетът за контрол, дисциплина и етика ще трябва да се произнесе в следващите дни.

Ако този орган прецени, че нарушенията, които са извършени са много тежки, то казусът автоматично ще влезе за разглеждане от Изпълнителния комитет на УЕФА, което ще има последната дума относно присъдата.

Според информациите, наказанието на Спартак Москва може да варира от много сурова финансова санкция до изхвърлянето на руския клуб от европейските клубни състезания и затварянето на неговия стадион.

Билбао и цяла Испания осъдиха сурово ултрасите

Почти сигурно Спартак Москва ще получи забрана неговите фенове да пътуват с отбора за бъдещите мачове в европейските клубни турнири.

Тъй като до този момент руският клуб не е бил наказван толкова сурово, също така най-вероятно ще се размине само с „астрономическо“ финансово наказание.

Мачовете в Испания ще започват с минута мълчание в памет на загиналия полицай

Фактът, че инцидентите са настъпили извън „Сан Мамес“ не пречи на УЕФА да накаже руския клуб. Законодателна промяна позволи на органите на Европейската футболна централа да действат и при този вид ситуации.

Контролният комитет трябва да се събере и да се произнесе преди първите мачове от осминафиналите на Лига Европа, което означава, че решението относно случилото се в Билбао ще бъде обявено до 15 дни.

Шефът на испанския футбол: Руснаците изобщо не трябваше да са тук

Полицай умря след сблъсъците в Билбао

Атлетик продължава напред след мач, белязан от смъртта