Големият талант на холандския Аякс Абделхак Нури се е събудил след 13-месечна кома и вече може да комуникира със своите близки.

Вундеркиндът в школата на аяксите изпадна в кома след получен сърдечен удар по време приятелски мач срещу Вердер Бремен миналото лято. След това той бе отведен в болница, където престоя няколко месеца. В момента Нури се намира в медицински център, където семейството му може да го посещава ежедневно и да помага за възстановяването му.

Все още обаче Нури не може да движи тяло си, като има нужда от помощ, за да сяда и става от своята инвалидна количка.

"В момента състоянието му е по-добро в сравнение с преди няколко месеца. Психически е много здрав. Той движи само главата си, но понякога прави усилия, за да се премести от леглото върху количката. Вече може да се комуникира с него", заяви братът на момчето Абдерахим.

"В началото не ни позволяваха да стоим дълго с него. Такива са правилата на болницата. Но след това докторите ни вкарваха за по-дълго, за да можем да му давам кураж. Абделхак започна да ни разпознава постепенно, чувстваше се добре, когато чуваше роднински глас", каза още младежът.

В началото докторите смятаха, че Нури никога повече няма да вижда, да говори, да се движи или да яде. Сега обаче те вярват, че момчето може да се възстанови напълно. 

21-годишният играч пристига в академията на Аякс през 2016г., за да заиграе във втория отбор на гранда от Амстердам. В края на сезон 2016/2017 г. той е номиниран за най-добрия играч на състава.

Също така играчът имат 9 участия за първия тим на Аякс в Ередивизи, както и три двубоя по пътя на тима към финала в Лига Европа.