Холандският гранд Аякс призна, че в трагичния случай с Абделхак Нури преди почти една година е имало огромни грешки в оказаната бърза помощ.

"На базата на нови разкрития, които за съжаление научихме съвсем скоро, имаме нови данни. Към тях принадлежи това, че лечението на Абделхак Нури на терена е било недостатъчно", заяви директорът в Аякс Едвин ван дер Сар.

Както е известно, на 8 юни 2017 по време на контрола с Вердер Бремен, 20-годишният тогава Нури претърпя сърдечен удар. Нури получи първа помощ и бе закаран в болница с хеликоптер. Само че заради липса на кислород талантливият футболист претърпя непоправимо увреждане на мозъка.

"За съжаление до съвсем скоро бяхме в ситуация, в която нашите изводи и тези на семейството и неговия агент бяха различни", обясни Ван дер Сар.

Неколкократно семейството на Нури обвини клуба за грешки в лечението, но до този момент Аякс отричаше това да е факт. Само че нова информация от семейството накара клуба да се консултира наново с експерти.

За да бъдат избегнати такива грешки при сърдечен удар в бъдеще, от Аякс стартират пилотен проект сред холандски клубове. "Искам да изкажа нашите извинения към семейство Нури, че ни бе необходимо толкова време, за да променим мнението си."