Швейцарският отбор Сион беше изхвърлен с незабавен ефект от европейската клубна асоциация като реакция заради незачитане на правилата. Както е известно, Сион не прие решението на Арбитражния съд по спорта в Лозана (КАС), който потвърди отстраняването им от Лига Европа.

Сион беше наказан с отнемането на 36 точки от Швейцарската футболна асоциация, а също така и изхвърлен от турнира Лига Европа, след като пусна на терена футболисти, привлечени през лятото въпреки забрана за картотекирани на нови играчи.

Швейцарците обаче отнесоха казуса до граждански съд в страната, където спечелиха, а след това отнесоха пак там и решението на КАС.

Европейската клубна асоциация, която включва повече от 200 отбора от континента, взе това решение с идеята да не позволи разрушаването на правилата.

"Изпълнителният борд на ЕКА официално взе решение да изключи от своите редици отбора на Сион. Това е продиктувано от нарушаването на статута на ЕКА, Меморандума на разбирателството и правилата, се казва в становището на асоциацията на клубовете.