Рок в парка или танци върху вулкана – в борбата за място на полуфинала между Хърватия и Турция (директно в Gong.bg от 21.45 часа) се срещат двама коренно различни треньора.

Умният рокер Славен Билич мечтае за нов сблъсък с Германия, докато неговият колега Фатих Терим заповяда на своите футболисти да стигнат до финала. „Решени сме да стигнем финала и ще се борим като лъвове”, заяви той.

Билич се надява на Господ

39-годишният Билич, който е известен с любовта си към музиката, забрани на хърватските национали да слушат песните на скандалния Марко Перкович, който е краен националист. Интересното е, че „шахматистите” нямат право и да слушат химна на Хърватия за Европейското „Vatreno ludilo”, песен, написаха от самия Билич и изпята от собствената му група.

Специалистът предпочита леките тонове: „Дали хевиметъл или класика, това няма значение. Винаги играем с енергия и емоции”. „И винаги играем за нашата страна”, допълни капитанът Нико Ковач, който приключва кариерата си за националния отбор след Евро’2008. „Ако Господ ми беше дал малко повече здраве, с удоволствие бих играл още 20 години, но това не е възможно”.

С Божия помощ Ковач се надява Хърватия да повтори успехите си от Световното преди 10 години, когато завърши на трето място. „Моля се на Господ да спечелим срещу Турция”.

„Ние сме по-добри”

Вярата вече помогна малко. Контузените Иван Ракитич и Дарио Сърна са възстановени и най-вероятно ще могат да вземат участие в мача. „Ние сме по-добрият отбор”, заяви Билич.

Добрата смеска от „млади диваци и опитни играчи”, както и сплотеността на отбор е тайната на успеха според аса на Борусия Дортмунд Младен Петрич.

„Не трябва винаги да повтарям, че съм шефът. Не трябва да съм приятел с играчите, но искам да са по-близо до мен”, разкри подходът си Билич, който по образования е юрист.

Най-силните аргументи на Терим

Неговият съперник от Турция е от съвсем друг калибър. Терим е считан за „старо куче”, нещо, което е заложено още от детството му.

Императора израства в бедно семейство и от дете работи заедно с баща си, който е инвалид, за да помага на семейството си.

Във футболната си кариера пък Терим има доста интересни моменти, а върхът е побой над шеф на полицията в Истанбул.

Кръстопът за Императора

Във Виена Императора е поставен на кръстопът. Победа срещу Хърватия ще го превърне в герой, а евентуална загуба ще има противоположния ефект.

Каквото и да стане обаче, след Евро’2008 Терим напуска националния отбор и ще приеме една от десетките оферти от топотбори, които е получил.

Въпреки това Терим иска да напише нова златна страница във футболната история на Турция.

Това няма да е никак лесно, тъй като почти половината отбор на южните ни съседи има контузии, а Мехмет Аурелио и вратарят Волкан Демирел са наказани.Терим обаче намира решение и на този проблем: „Ние имаме едно огромно предимство – никога не се отказваме”.

Предполагаеми състави:

Хърватия: Плетикоса – Чорлука, Роберт Ковач, Симунич, Пранич – Сърна, Нико Ковач, Модрич, Ракитич – Кранчар – Олич

Турция: Рюстю – Хамит Алтинтоп, Зан, Емре Ашък, Хакан Балта – Сабри Сариоглу, Мехмет Топал, Туджай, Арда – Семих, Нихат

Съдия: Роберто Розети (Италия)