Швеция победи с 2:0 европейския шампион Гърция в първата среща за двата тима от Евро 2008. Двубоят бе равностоен, но само пет минути превъзходство стигнаха на скандинавците да преодолеят съперника си. Феноменален гол на Златан Ибрахимович и ужасна грешка на гръцката отбрана доведоха до успеха на Швеция. Въпреки категоричния резултат, това бе един от най-равностойните двубой на шампионата до момента.

През първото полувреме в Залцбург силите бяха изключително изравнение, като и двата отбора отстояваха позициите си. Без да рискуват особено, стараейки се да останат стабилни в отбрана, те нямаха притеснения и да нападат към противниковата врата.

Ангелос Харистеас бе най-опасният гръцки играч за първите 45 минути, като неведнъж опита да застраши вратата на Исаксон, но винаги се срещаше или с твърдата отбрана, или с опитния страж. Най-чистата възможност за Швеция пропусна Златан Ибрахимович, който след центриране в наказателното поле на Гърция, отигра с глава, а топката среща гредата.

Второто полувреме започна по-спокойно, като очевидно отборите имаха намерение да се изчакат, без да предприемат рисковани действия. Наставникът на Гърция Ото Рехагел пусна в игра Георгиос Самарас, но и той не успя да преодолее стената от шведски бранители. Като цяло гръцките футболисти се стараеха да пробият или с не особено силни далечни удари, или с продължителни атаки. Именно заради своето засуетяване Карагунис и Торосидис се разминаха с попадение. Олаф Мелберг не бе далеч да направи услуга на гърците, като си вкара автогол, но имаше късмет и отклони една топка покрай гредата.

След няколко силни минути за европейския шампион дойде и ударът на Златан Ибрахимович. Нападателят вкара първия си гол от 2005 година насам в 67-та минута.

Феноменален диагонален изстрел на Ибрахимович от границата на наказателното поле счупи каръка за него, и даде летящ старт за шведите.

Само пет минути по-късно гърците останаха тотално шокирани, когато Люнберг пропусна невероятно чисто положение, след това защитата на Гърция се обърка сериозно и позволи на Хансон да провре топката между краката на Никополидис

За съжаление на селекционера на шведите Ларс Лагербак, освен да се радва на важните три точки, той трябва да мисли и за контузения си титуляр Кристиан Вилхелмсон. Крилото получи травма в задната част на бедрото и напусна накуцвайки терена в 78-та минута. Положението му не изглежда добро, като най-вероятно става въпрос за разтегнато сухожилие на крака.

Така в група D лидер за момента е Испания, следвана от Швеция, и двата отбора с по три точки. Трети е тимът на Гърция, а последна е Русия.

В следващите срещи от групата Швеция среща Испания, а Гърция – Русия.