Гръцката футболна федерация отложи насрочените за сряда мачове от футболното първенството, заради смъртта на архиепископ Христодулос, духовен глава на Гръцката православна църква.

В Гърция бе обявен четиридневен траур, след като рано тази сутрин 69-годишният духовник почина от рак на черния дроб и футболните чиновници са преценили, че не е уместно да се играят двубои в сряда.

„Федерацията трябва да се присъедини към националния траур и да почете архиепископа”, обясни президентът Василис Гагацис.

Христодулос, който е един от най-популярните архиепископи в гръцката история, почина в своя дом, отказвайки да бъде настанен в болница, пет месеца, след като се провали опита да му бъде трансплантиран черен дроб в Маями.

Тялото на Христодулос ще бъде изложено в катедрала в Атина до погребението му в четвъртък. Светият Синод разполага с 20 дни, за да избере негов наследник сред 80-те епископи. Христодулос бе избран за глава на Гръцката православна църква през 1998 година.

През изминалата година гръцкото първенство на два пъти бе спирано по трагични поводи. Първо шампионатът бе спрян заради опустошителните пожари обхванали страната, а впоследствие и заради убит фен след сблъсък между агитките на Олимпиакос и Панатинайкос на волейболен двубой.