Дузпата, с която нападателят Аритс Адурис донесе точка на своя Атлетик Билбао срещу Валядолид, впечатли света (1:1).

Играчът застана на сантиметри зад топката, направи половин крачка назад и стреля, сякаш ще подава къс пас. Това изненада съперниковия страж, което в крайна сметка доведе до попадение. Определено едно от най-специфичните в европейския футбол в последно време от "бялата точка".

Това бе 21-ви гол за Адурис от дузпа след започването на третия му престой в клуба – от 2012 г. насам.

Маниерът на изпълнението провокира множество коментари по света, давайки материал за ново припомняне на някои от най-творческите удари от 11-те метра в историята.

1.Дузпата на Паненка

Разбира се, няма как да мислим за нестандартна дузпа и да не се сетим за Паненка. Великият чех матира Германия във финала на Европейския шампионат през 1976 г. с най-легендарната дузпа в летописа на играта.

2. "Изнервящата дузпа" на Погба

Рецептата: 26 стъпки и 9 секунди по-късно голът е готов за консумация...

3. Дузпа в стил „Кройф“

Това е много непознато изпълнение на дузпа за времето си. През 1982 г., във втория престой на Кройф в Аякс, холандецът чуква топката към своя съотборник Яспер Олсен, който след това му я връща. И великият Кройф вкарва на празна врата.

4. Гол с опорния крак

Такива попадения не се виждат често, но все пак от време на време все някой се сеща, че може да стреля...с опорния крак.

5. Гол с пета

Много необикновена дузпа. Виждала се е както на тренировки...като тази на Тоти.

...така и в официални мачове - като тази на арабина Ауана Диаб.

6. Дузпа със заблуждаващо падане

Ашад Али Адубари определено знае как да блъфира. Футболистът от Малдивите, уж, губи баланс и пада на земята. Вратарят се шокира за миг, а през това време топката вече е във вратата му.