Ветеранът в атаката на Атлетик Билбао Ариц Адурис определено прикова вниманието в Ла Лига с начина, по който отбеляза дузпа във вратата на Валядолид в драматичния двубой срещу Валядолид от 17-ия кръг.

Срещата на „Сан Мамес” за голямо съжаление на домакините приключи при 1:1, тъй като в добавеното време отборът, чийто собственик е Роналдо Феномена, изравни чрез Оскар Плано. Така изпълнението, с което Адурис даде преднина на баските в края на първата част, се обезцени като тежест, но не и откъм техническа гледна точка.

37-годишният голаджия успя да отбележи след измамно къса засилка, която тотално заблуди вратаря на съперника. Адурис търпеливо застана непосредствено зад топката и изчака сигнала на съдията, за да изпълни. След като чу свирката, нападателят си даде вид, че стартира своята засилка, но едва направил крачка назад с десния крак, моментално стреля с него в долния ляв ъгъл.

Подобно изпълнение изисква върховен контрол при нанасянето на удара, като тепърва ще видим дали няма да започне да бъде копирано по европейските терени.