"Вторият гол на холандците беше от засада", заяви селекционерът на Уругвай Оскар Табарес след загубата с 2:3 в полуфиналния мач от Мондиал 2010, но каза, че все пак "приема загубата и не търси оправдания". Оскар Табарес бе аплодиран от южноамериканските журналисти след края на пресконференцията.

- Това е една сложна вечер…

- Моят отбор заслужаваше да играе на полуфинала, но ние приемаме загубата. Аз съм горд с играчите си. Не искахме да загубим. Тъжни сме. Стигнахме толкова далече.

- Какво мислите за съдийството?

- Вторият гол на Холандия бе от засада. Той падна в лош момент. Но ние не търсим извинения.

- Какво ви държеше на този Мондиал?

- Когато погледнем назад, ние сме във финалното каре на Мондиала. Тези, които ни победиха, отиват на финала, но ние им създадохме трудности. Но ние знаем на кое място сме на световната шахматна дъска. Какво повече можем да искаме?

- Как виждате мача за третото място?

- Трябва да погребем това елиминиране и нашата тъга. Ние трябва да направим един хубав имидж на този мач. В моите очи мачът за третото място е важен.

- Около 70 минути мачът бе равностоен. . .

- При първия гол стана ясно, че холандците са талантливи. Този гол можеше да дойде отвсякъде. Техните голове са великолепни. Вторият гол бе решаващ. Но той бе от засада. Мачът можеше да бъде различен. Но холандците са силни в нападение. Макси Перейра ни позволи да вярваме, че можем да стигнем до финала със своя гол в продължението. Това бе един добър начин да загубим.

- Защо извадихте Форлан преди края?

- Форлан имаше проблем, той бе контузен. Аз не съм луд да го извадя от игра без причини при резултат 3:1 срещу нас. Той ми каза по време на мача, че го боли. Не е много тежка контузията му. Но се виждаше, че той не е на 100 процента.

- Ще продължите ли?

- Това не зависи от мен. Аз не мога да кажа дали съм кандидат за селекционер отново. Трябва да изчакаме следващия етап. Виждам неща в отбора, които могат да се подобрят. Аз не мога да кажа "не", или "да". Не мисля, че сега е моментът да говоря за тези неща, защото мога да бъда лошо интерпретиран.

- Изненадан ли бяхте от Уругвай?

- Трябва да зададате този въпрос на холандския треньор. Ние играхме добре, показахме си стила от началото на мача. Но холандците са изключително, особено в средата на терена.