Холандия се класира на финала на световното първенство в ЮАР за първи път след 32 години. „Лалетата” победиха с 3:2 Уругвай на полуфиналите и продължават да мечтаят за първа световна титла.

Най-големият успех на Холандия до този момент са двата финала през 1974 и 1978 години като и двата са загубени от страната домакин на първенството съответно ФРГ и Аржентина.

Мачът започна по-добре за холандците. В 4-та минута след центриране в наказателното поле на Уругвай, Муслера не се намеси убедително и топката стигна до Каут, който стреля, но неточно в аут. Последваха няколко опасни центрирания на Каут в наказателното поле на Уругвай в 10-та минута, но защитниците в „синьо” се справиха. В 12-та минута Кавани получи извеждащ пас, но му бе маркирана засада, въпреки че такава не съществуваше.

Холандия успя да поведе в резултата в 18-та минута, когато след многоходова атака Робен подаде към Ван Бронкхорст, който стреля от около 35 метра по диагонала и прати топката в горния ляв ъгъл на вратата на Муслера.

В края на първото полувреме уругвайците имаха надмощие. Алваро Перейра пробва рефлекса на Стекеленбург в 36-та минута, а той се представи на ниво и спаси. Две минути по-късно Форлан стреля с глава, но в аут. Каут стреля опасно в 40-та минута, но Муслера спаси.

Все пак Уругвай стигна до изравнително попадение в 41-та минута, когато Форлан бе оставен непокрит, след което той стреля от около 27 метра, а топката излъга Стекеленбург и влезе във вратата му за 1:1. В 44-та минута Форлан стреля опасно от пряк свободен удар, но Стекеленбург този път успя да спаси.

Началото на второто полувреме започна с грешка в холандската отбрана в 51-та минута, когато Буларуз върна слабо към Стекеленбург, който след това също не се намеси убедително и топката му бе открадната от Кавани, който след това бе фаулиран от Буларуз, но кълбото попадна в Алваро Перейра, който стреля, а Ван Бронкхорст изби в корнер. Уругвайците имаха надмощие и в 67-та минута Форлан стреля от пряк свободен удар, но Стекеленбург плонжира в десния ъгъл и изби топката.

Холандците успяха да се съвземат от по-слабата си игра и в 68-та минута Ван Перси получи добър извеждащ пас, а след това подаде към Ван дер Ваарт, който стреля опасно, но Муслера успя да избие, но топката попадна в Робен, който стреля неточно в аут.

„Лалетата” успяха да поведат в резултата в 70-та минута, когато Снайдер бе намерен с добър пас в наказателното поле на Уругвай, а след това с техничен удар прати топката в долния ляв ъгъл на вратата на Муслера за 2:1.

Холандия стигна и до трети гол в 73-та минута, когато Каут центрира в наказателното поле на Уругвай, след което Годин изпусна Робен и той засече топката с глава и я прати в долния десен ъгъл на Муслера за 3:1.

В последните минути на мача уругвайците рискуваха, а това отвори много добри позиции за холандците и в 86-та минута Робен получи добър пас, а след това направи пробив и излезе сам срещу Муслера, но не успя да го преодолее. Ван дер Ваарт и Елиа имаха ситуации в края на мача, но пропуснаха да направят по-убедителна победата на Холандия.

В добавеното време на мача Уругвай все пак направи по-почетна загубата си, след като във втората минута от продължението Гаргано пусна от фаул късо към Макси Перейра, който стреля от границата на наказателното поле на Холандия и прати топката в долния десен ъгъл на вратата на Стекеленбург.

Така Холандия записа 25 поредна победа, като „лалетата” нямат загуба от 2008 година, а от началото на 2010 година имат 10 поредни победи.

Холандия ще играе на финала на 11 юли на стадион „Сокър Сити” в Йоханесбург срещу победителя от другия полуфинален сблъсък, който противопоставя един срещу друг Германия и Испания.