Селекционерът на холандския национален отбор по футбол Берт ван Марвайк заяви на пресконференция след победата над Уругвай с 3:2 на полуфинала на Мондиал 2010, че "ще бъде гениално", ако съперник на финала е Германия, което е намек за реванш за загубения финал през 1974 година.

- Как се чувствате?

- Аз съм много щастлив, много горд, че една малка страна, не малка футболна страна, а една малка страна достигна до финала. Ние започнахме работа преди две години и това е един дълъг процес. Ако вие вярвате силно в нещо. . . Това е нещо, което се чувства, трудно е да се обясни. Но аз го четях в изказванията на играчите. Аз има казах да не нарушават тази добра атмосфера, след като сме толкова близко до финала. Срещу Бразилия бе същото. Ние взехме инициативата. При 2:1 вече наистина имахме увереност в силите си. Ние не успяхме да направим 4:1, 5:1, но ние бяхме свободни. Това е грандиозно. Но още не сме завършили. Остава още един мач.

- Каква е формулата на успеха?

- Аз не гледам миналото, нито моите предшественици. Аз вече го казах, трябва да вярваш. И ние играем просто и по хубав начин футбол. Но когато ние, холандците, побеждаваме, получаваме прекалено високо самочувствие и се завръщаме у дома. Аз казах на играчите, че обичам нападателния футбол, но че трябва да умеем да пазим топката и да полагаме усилия в защита. Барса играе футбола, който обичам. Играчите на Барса - Меси, Иниеста, те са първите, които играят в защита.

- Какво казахте на почивката?

- Ние сме много дисциплинирани, но трябва да знаем и да се освобождаваме. През второто полувреме нещата бяха по-добри. Позиционно бяхме по-добре и с всичките наши индивидуалности направихме разликата в мача.

- Ако играете с Германия на финала, това ще бъде реванш за 1974 година. . .

- Не мисля за реванш. През 1974 година Холандия игра добре, но загуби. Ние трябваше да победим в този мач. Това бе една уникална генерация начело с Кройф. Това е гениално, че ние достигнахме още веднъж на финал след толкова години.

- Тогава Испания или Германия на финала?

- Трудно е да се каже. Испания играе най-добрия футбол от всички страни, но Германия е най-добра в турнира. Но аз не казвам, че предпочитам единия отбор или другия. С Испания ще бъде добре, защото ние играем малко като испанците. Но с Германия ще бъде гениално след финала през 1974 година, това е истина.

- Страхувахте ли се в края на мача. . .

- Да, това е случаят. Ние водехме с 3:1, ние трябваше да вкараме още голове. Те играеха "всичко или нищо". Трябваше да се кръстим в този момент, след това при 3:2. . .

- При първия гол на уругвайците вашият вратар сбърка ли?

- Джабулани прави смешни движения. Стекеленбург имаше проблеми. Но за мен той е най-добрият вратар.