Сезонът за един от трите турски гранда – Галатасарай почти бе приключил минорно някъде около Нова година. Не бе направен пробив в Шампионската лига, а продължаването за Лига Европа се прие като слаба утеха. Нещо повече – още в първия кръг на елиминации евро-пътят бе пресечен от Бенфика. Португалците продължиха напред.

В същото време ситуацията в първенството на Суперлигата изглеждаше безнадеждна. Галатасарай изобщо не бе сред първите три тима във временното класиране, а изоставането от лидерското място бе в рамките на близо 15 точки. Постепенно обаче поредното завръщане в любимия клуб на Император Фатих Терим започна да дава своите резултати. Грандът от Истанбул взе да трупа точки, да печели тези мачове срещу по-средняшките отбори, където през есенния дял тотално се губеше в безидейна игра. Паралелно с всеки изминат кръг държащия първото място в над 90 % от целия сезон тим на Истанбул Башакшехир взе да губи наглед лесни двубои. Галатасарай вече твърдо бе на втора позиция в ролята на единствен пряк конкурент. Пропадането във формата на Истанбул продължи, за да се стигне до рокадата на върха преди около две седмици. Миналият уикенд Галатасарай взе и лютото дерби с Бешикташ, който също направи чудесни един-два месеца и дори при победа в този мач и определени обстоятелства също можеше да се намеси в битката за титлата.

източник: БГНЕС

В момента двата отбора – Галатасарай и Истанбул Башакшехир имат равен брой точки, но с по-добро голово съотношение отбора на Терим е първи. До край на надпреварата има само два кръга, а в неделя вече е сблъсъка между двата отбора. Предимството за Галата е домакинството, както и факта, че равния резултат ще бъде равнозначен на победа за червено-жълтите.

А като прелюдия за евентуалната великолепна и луда седмица за отбора е финала за Купата на страната, който е в сряда от 20.45 часа и ще върви пряко в ефира на MAX Sport 4 със съответното коментарно студио преди и след двубоя. Съперник на абсолютния фаворит Галатасарай е вече изпадналия от елита и твърдо последен в класирането на Суперлигата тим на Акхисарспор.

На пръв поглед тотално неравностоен сблъсък, но именно в тези мачове се крие чара на турнирните битки. Финалът ще се играе на чудесния нов стадион в Сивас, а дали Галатасарай с лекота ще го спечели и ще трасира пътя си към дубъл в рамките на няколко дни – ще разберем съвсем скоро.

източник: БГНЕС