Националният селекционер на Казахстан Станимир Стоилов сподели откровено мнение пред Sports.kz, че нивото на местните футболисти е ниско. Той открои единствено играчите на бившия му тим Астана и Кайрат. Мъри добави още, че Казахстан трябва да се бори за подобряване на класирането си в ранглистата на ФИФА и добави, че отборът ще се постарае да играе европейски футбол.

Разкриха рецептата за успех на Мъри Стоилов

„Започваме дълъг път. Националният отбор на Казахстан трябва значително да подобри позициите си в ранглистата на ФИФА. Пътят ще бъде труден. Трябва да променим много неща в играта ни. Целта е в Лигата на нациите тимът да изглежда атрактивно както в атака, така и в отбрана. България и Унгария имат много по-големи постижения от нас. Без значение от резултатите, трябва да се опитаме да играем европейски футбол“, започна Стоилов.

Астана взе Суперкупата, феновете със специален жест към Мъри

„Въпреки някои проблеми в организационния процес, Казахстанската футболна федерация посреща с разбиране това, което трябва да се промени към по-добро. Нашата задача е да покажем по-добър футбол. Може да има неуспехи, но ние трябва да вървим по този път. Наблюдавахме няколко мача от шампионата на Казахстан. Ще бъда честен – нивото на казахстанските играчи е много ниско. Никой от тях не е в добра форма. Много хора се питат защо съм селектирал футболисти предимно от Астана и Кайрат – просто те умеят да играят на високо ниво. Играчите трябва да разберат, че трябва да се развиват и да повишават нивото си. Самите те трябва да са по-взискателни към себе си. Наскоро научих, че Казахстан няма победа в официален мач в последните две години. Необходима е добра работа и време. Не мислете, че с моето идване тимът ще полети“, продължи Стоилов.

„В предстоящите мачове искам отборът да играе балансирано. Нужна е дисциплина в отбрана и защита. Само най-силните ще играят в националния тим. Нямам любимци“, обясни още Мъри, който каза, че не бърза с решението кой да бъде капитан и ще обяви решението си, когато мачовете наближат.

Върнат назад на едно свое изказване, че работата на национален селекционер не е за него, Стоилов отговори: „Мисля, че моята сила е в клубния футбол, където се трудя ежедневно. Но не мисля, че ще имам проблем да се пренастроя. Проблемът е, че ще имам по-малко време за работа в националния тим. Играчите трябва да разберат моите изисквания и да ги изпълняват. Ако се борят на сто процента, ще могат да победят всеки съперник“.