Носителката на "Златната топка" в последните две години - Алексия Путеяс, е сред най-влиятелните лица в женския футбол и именно тя бе в основата на бойкота на испанките, свързан със скандала около  вече бившият президент на федерацията Луис Рубиалес, който целуна по устните Джени Ермосо по време на награждаването. 
 
Въпреки отстраняването на Рубиалес, испанките продължиха своя бойкот, докато среднощни 7-часови преговори не доведоха до примирие с новото ръководство на испанксия футбол. Испанската футболна федерация (РФЕФ) освободи от поста и генералния секретар Андреу Кампс.
 
Обещанията бяха за директорска чистка и тотална реформа в местния футбол, а Путеяс е убедена, че всичко това е постигнато благодарение на отборната реакция и самия бойкот. Според нея това е повратна точка за цялото общество.
 
"За този бойкот ще се говори много в следващите години. Събитията вече ще се делят на преди и след него. Вярвам, че постигнатото от нас ще направи женския спорт по-добър и ще промени обществото ни.
 
В продължение на десетилетия наблюдавахме системна дискриминация спрямо жените, най-вече в спорта. Трябва да се борим, за да бъдем чути", заяви Путеяс.
 
Световните шампионки от Испания имат и нов селекционер. За първи път в историята това е жена - 41-годишната бивша футболистка Монтсе Томе, която замени на поста освободения Хорхе Вилда.