Испанските футболистки, които това лято станаха световни шампионки, отново отказаха да играят за националния отбор. Те бяха повикани, въпреки че по-рано обявиха бойкот в знак на протест след историята с целувката между Луис Рубиалес и Джени Ермосо. 
Нито оставката на президента на федерацията Рубиалес, нито напускането на селекционера Хорхе Вилда, успя да ги накара да променят решението си.  Футболистките настояват за реформи във футболната федерация на страната.
 
Въпреки това новият треньор на тима Монсерат Томе извика обявилите бойкот футболисти. След това играчите публикуваха изявление, в което отново съобщиха за нежеланието си да играят за националния отбор.
 
„Играчите на женския футболен отбор искат да изразят следното: това, което беше ясно заявено в последното ни изявление, без никаква възможност за друго тълкуване, остава в сила. Твърдото ни намерение е да не ни викат в националния отбор по уважителни причини.
 
Като елитни професионални играчи, ние ще проучим възможните правни последици, на които можем да бъдем подложени, след като RFEF ни включи в списъка, въпреки че помолихме да не ни призовават поради причини, които вече бяха обяснени публично и в пълни подробности. Въз основа на това ще вземем най-доброто решение за нашето бъдеще и нашето благо.
 
В този смисъл изглежда уместно да посочим, че обаждането не е направено своевременно в съответствие с член 3.2 от приложение I към Правилата на ФИФА относно статута и трансферите на играчи, следователно, както разбираме, RFEF не е в състояние да изисква от нас да дойдем в националния отбор.
 
Още веднъж съжаляваме, че нашата федерация ни поставя в ситуация, която никога не бихме искали“, се казва в изявлението.
 
Припомняме, че по-рано Луис Рубиалес, който е президент на Кралската испанска футболна федерация (RFEF), целуна испанската националка Джени Ермосо след спечелването на Световното първенство през 2023 г. Той беше изправен пред широка критика и скоро подаде оставка.