Футболистът на Арсенал Олександър Зинченко ще остави приятелството на страна при гостуването на Украйна на Англия на стадион „Уембли“ в неделя в двубой от европейските квалификации. Той обаче подчерта, че винаги ще бъде благодарен за подкрепата, демонстрирана от съотборниците му и цяла Великобритания по време на „кошмарната“ война, пише агенция ДПА.

Срещата в неделя ще бъде първа за Украйна в квалификациите за Евро 2024. Зинченко, който се присъедини към Арсенал от Манчестър Сити през юли, оценява солидарността, показана от колегите му и широката съпричастност в цялата страна.

„Много ги обичам, но за съжаление на терена няма приятели, така че нека видим какво ще се случи утре“, коментира Олександър Зинченко.

„Букайо Сака още не ми е дал стартовия състав, но ще го натисна колкото мога“, пошегува се той.

„Получих много подкрепа от съотборниците си, за което съм много благодарен. Искам да изкажа огромна благодарност и на цяла Великобритания за всичката помощ и подкрепа за нас украинците и нашата страна, за бежанците, които живеят тук. Това е много важно да нас. Без тази подкрепа, щеше да бъде много по-тежко. Наистина го оценяваме“, добави Зинченко.

По повод войната в родината му, Зенченко заяви: „Няма човек в страната, който да не е засегнат. Това са 397 дни откакто терористи нахлуха в държавата ни и бих нарекъл тези 397 дни – кошмар. Всеки един в Украйна загуби по нещо – къща, работа, собственост – всичко напълно се промени, това е сигурно.“

„Осъзнаваме силата на английския отбор, но трябва да дадем най-доброто от себе си и да изиграем най-добрия мач на живота си. Ще се борим за страната си и за всеки, който ще гледа този двубой. Това е голяма задача“, каза още украинският национал.

Временният треньор Руслан Ротан заяви, че знае каква страхотна атмосфера ги очаква на „Уембли“. „Приемаме Англия като един от петте най-добри отбора в света. Мечтаем да играем в такива мачове, наслаждаваме им се. Утре в тази красива страна ще бъдем готови да изиграем страхотен мач“, коментира той./БТА