Синът на Йохан Кройф - Жорди, заяви, че баща му би се наслаждавал на футбола, който играе настоящият тим на "Синовете на Господ".

В момента Жорди е начело на китайски Чонхинг Лифан. Той говори пред италианския "Gazzetta dello Sport" преди двубоя на Аякс срещу Ювентус в първия 1/4-финал от Шампионската лига.

"ДНК-то на Аякс е внедрен от баща ми. Стадионът носи неговото име, философията на игра е същата, която той е изповядвал. Този Аякс играе футбол, който щеше да се хареса на баща ми. Млади, агресивни, атрактивни, атакуващи играчи. Аякс никога не се промени", заяви емоционално Жорди.

"Италианският футбол обаче се промени. В момента те вкарват много повече голове. Пример е Буфон, който в последните години на престоя си в Юве започна много по-често да използва краката си. Да, Ювентус винаги са имали много добра дефанзивна организация, но с всяка година все по-добре знаят как да създават и водят играта", добави той.

"Във футбола има много "смъртни" и много "безсмъртни" играчи. Мога да кажа, че както моя баща, така и Кристиано ще се помни винаги. Меси също. Без значение кой какво казва и кой е определян за по-добър. Много са имали една добра година, но почти никой 15", завърши холандецът.

Футболният Мерцедес - защо школата на Аякс е най-добрата в света?