Стражът на Шапекоензе Джаксън Фолман, който оценя при ужасяващата самолетна катастрофа на 28 ноември 2016 година, но загуби крака си, заяви в откровено интервю, че предпочита живота си пред крайника си. Фолман бе 4 дни в кома, а след това психолог му обяснил какви са последствията от катастрофата за него. Самият вратар разкрива и каква е била реакцията му:

„Предпочитам да съм жив пред това да имам крак. Най-трудно бе да осъзная, че сме загубили много приятели, много бащи, синове и съпрузи“, разказва с нескрита тъга Фолман.

Оцелял от Шапе с пророчески сън преди трагедията

Фолман си спомня и за момента, когато самолетът е полетял надолу и се разбил сред дърветата: „Най-трудно бе да слушам моите приятели да молят за помощ, без да мога да направя нищо“.

Да умееш да чакаш: Едно емоционално завръщане

На борда на фаталния полет имаше 77 души, от които 71 загинаха. Отборът на Шапе бе на път за финала за Копа Судамерикана срещу Атлетико Насионал. Мач не се състоя, а бразилският тим бе обявен за шампион на турнира за 2016 година.

"Камп Ноу" избухна при посрещането на тримата оцелели от Шапе

На свой ред Алан Рушел, който е единственият от тримата оцелели от Шапе, който може да играе футбол, заяви, че в момента най-важно за него е да „празнува живота“. Той добави: „Не мога да си спомня нищо от момента на трагедията. Сякаш мозъкът ми блокира, когато се опитам на възстановя в съзнанието си този миг. Помня какво се случваше преди инцидента – играехме карти, смеехме се, бяхме щастливи, защото бяхме извели един малък отбор до финала на Копа Судамерикана“.