Трагедията, която разтърси футболния свят в края на ноември 2016 година – самолетната катастрофа с отбора на Шапекоензе – продължава да вълнува съзнанието на феновете на футбола.

Тренировката, която предизвиква сълзи

При нелепия инцидент загина голяма част от отбора от град Шапеко, който бе на път за финала за Копа Судамерикана срещу Атлетико Насионал. Двубой не се състоя, а Шапе бе обявен за шампион на турнира за изминалата година.

Шапе изигра първия си мач след трагедията

Един от оцелелите играчи на Шапекоензе – Алън Рушел продължава чинно да следва мечтата си да играе футбол отново. Упорит и стремглав, той лека-полека сбъдва желанието си отново. Рушел дочака своето голямо, макар и неофициално завръщане и отново изпита тръпката да излезе на зеления терен. Стори го в приятелски мач и само за 40 минути, но демонстрира невероятната си воля за живот и засвидетелства, че за големите любови не съществуват прегради. Срещу Ипиранга Рушел игра футбол, като се появи през втората част, а след мача обясни: „Тръпки полазиха стомаха ми, но съм готов да се завърна“.

Очаква се Рушел да направи официалното си завръщане в мача срещу Барселона, част от турнира „Жоан Гампер“. От бразилския клуб потвърдиха новината. Срещата е на 7 август на „Камп Ноу“.

Същевременно друг от оцелелите от Шапе – Нето – все още се възстановява. И стражът на тима Джаксън Фолмън получи втори шанс за живот, за съжаление обаче, той е с ампутиран крак.