Разследване около смъртта на Диего Марадона установи, че легендарният аржентинец е имал голям шанс да не загуби живота си, ако му е била предоставена адекватна медицинска помощ.

Марадона почина на 25 ноември 2020 година от сърдечна недостатъчност. Той бе изписан от болницата, след което бе преместен в дома му, но дни след това загуби битката за живота си.

През месеците след смъртта му членове на семейството му и близки приятели се оплакаха, че е липсвало подходящо медицинско лечение и е трябвало да остане по-дълго в болничното заведение.

Вече са публикувани резултатите от разследването, което е установило, че Марадона е имал по-голям шанс да остане жив, ако е получил адекватна медицинска помощ. Вместо това на него са предоставени неадекватни и неблагоразумни такива.

Решението установи, че лекарите, които са го лекували ясно са осъзнавали, че състоянието му е можело да се превърне във фатално, но са били безразлични към ситуацията и не са променили подхода си.

Лекарите настояват, че лично Диего Марадона е поискал да бъде изписан от болницата и да се завърне в дома си. Разследването обаче постанови, че аржентинецът не е контролирали напълно психическото си състояние по това време и следователно не е могъл да взима адекватни решения за здравето си.

Най-шокиращата част от разследването е установило, че линейката е била извикана едва след 12:00 часа, след като Марадона е показал първите признаци на сърдечна недостатъчност.

„Той е изпаднал в продължителна смъртна агония най-малко в 12:00 часа, а линейката е била извикана половин час по-късно, с което можем да заключим, че пациентът не е бил адекватно прегледан“, пишат в доклада си разследващите.