Финансовият феърплей, наложен от УЕФА, явно дава резултати. Европейската футболна централа направи обобщение на финансовите отчети, предоставени от всички първодивизионни отбори на Стария континент и стигна до извода, че за първи път в историята те са генерирали повече приходи, отколкото разходи. 

Според отчета, общите приходи за 2017 г. на всички елитни европейски тимове са 20.1 млрд. евро. В същото време, разходите им за този отчетен период са 19.5 млрд. евро, което прави чистата печалба, генерирана общо от клубовете в размер на 600 млн. евро. 

Данните са за всички 711 първодивизионни клуба на Стария континент, които са разделени в 54 вътрешни първенства. Според УЕФА, точно половината от тези вътрешни шампионати генерират печалби, а не са на загуба, както беше съвсем доскоро. Засега обаче не се дават разбивки по страни. 

Правилото за финансов феърплей беше въведено през 2011 г. Тогава клубовете бяха генерирали общи загуби от 1.7 млрд. евро само за последните 12 месеца. Но след седем години на рестрикции от УЕФА, те излязоха на икономическа печалба в общ план. 

"Финансовият феърплей очеизвадно върши работа в глобален мащаб в Европа. Благодарение на него европейският футбол е по-здрав икономически отвсякога. Планираме още регулации, за да се заздравява още повече това състояние", сподели президентът на УЕФА Александър Чеферин.