Макар все още да е минал само първият полуфинал срещу Тотнъм в Шампионската лига, Аякс постигна нещо, което може да му даде възможност да мечтае дори за спечелването на турнира. Поне ако се доверяваме сляпо на статистиката. 

Колосът от Амстердам стана едва третият отбор, който успява да спечели и трите си гостувания в елиминационната фаза на Турнира на богатите. Холандците надделяха с 4:1 над Реал Мадрид на 1/8-финалите, с 2:1 над Ювентус на 1/4-финалите и сега с 1:0 над Тотнъм на 1/2-финалите. 

Другите два тима с подобно постижение са Байерн през сезон 2012/2013 и Реал Мадрид през миналата кампания 2017/2018. И в двата случая тези отбори впоследствие спечелиха надпреварата с убедителен успех на финала. Ако Аякс успее да удържи аванса си на ревашна на "Йохан Кройф Арена", ще има всички основания да се надява на пета европейска клубна титла. 

С попадението на Дони ван де Беек в мрежата на "шпорите", играчите на Аякс подобриха и свой клубен рекорд. Това беше 9-о поредно тяхно гостуване в Шампионската лига, в което нанизват поне едно попадение.