Рио де Жанейро се отказа от намеренията си да преименува митичния стадион Маракана на Пеле, след като предложението беше посрещнато с широкомащабни протести на фенове.

Предложението да се смени името на легендарния стадион, чиито последни големи събития бяха Световното през 2014-а и Олимпийските игри през 2016-а година, беше на губернатора на щата Клаудио Кастро.

Щатската администрация и регионален парламент през миналия месец дори избраха и име на стадиона, което трябваше да бъде "King Pele Stadium".

Но доста сериозни групи привърженици излязоха на демонстрации и внесоха писмо, че искат стадиона да продължи да носи името на Марио Фильо- журналистът, който е бил мотор на идеята за построяването на съоръжението през 40-те години на 20-и век.

Но макар и да се казва "Маракана - Марио Фильо", повечето бразилци и хора по целия свят го наричат именно на името на квартала, в който е построен. Доста местни патриоти пък смятат, че няма никаква логика Пеле да става кръстник на стадиона, още повече той никога не е живял в града или в района. Пеле е роден в щата Минас Жераиш, а след това семейството му се мести в Сао Пауло и той играе за отбора на Сантос.

След всички тези аргументи и мнения, губернаторът Клаудио Кастро се отказа от идеята си.

В опозиционерите на идеята е и Жерсон- съотборник на Пеле от отбора-световен шампион от 1970-а година, наричайки предложението "пълен абсурд". Категорично против е и внукът на Марио Фильо.

Пеле е играл на този стадион като национал на Бразилия, но също така тук вкарва и своя гол номер 1000, след като бележи от дузпа за Сантос срещу местния Васко да Гама през 1969-а година.