Футболната мегазвезда Кристиано Роналдо и агентът му Жорже Мендеш помогнаха в борбата с коронавируса. Двамата са дарили тридесет и пет легла за интензивно лечение в Лисабон и Порто. Първите 20 легла са дарени на двете отделения за интензивно лечение в Centro Hospitalar Universitario Lisboa Norte. В същото време болниците Санта Мария и Пулидо Валенте ще получат две нови напълно оборудвани отделения с капацитет по десет легла, включително вентилатори, сърдечни монитори, помпи и инфузионни спринцовки, т.е. цялостно оборудване за грижа на пациент в критично състояние, който е заразен с COVID-19.

Новите отделения за интензивно лечение ще бъдат наречени UCI Cristiano Ronaldo и UCI Jorje Mendes, в чест на дарителите. В борбата срещу коронавируса отделенията ще бъдат преобразувани за укрепване на интензивна грижа, която преди това е разполагала с 31 легла, а сега капацитетът ще се увеличи до 51.

Но даренията на двамата португалци не са приключили и те дариха оборудване и за болницата Санто Антонио в Порто. Преди няколко дни се появи и информация, че Роналдо ще превърне хотелите си в клиники, за да помогне на медицинските власти в различни страни, но това се оказа фалшива новина. В информацията за дарението обаче лъжа няма, а даренията възлизат над 1 милион евро.