Българската легенда на Барселона Христо Стоичков винаги е изказвал мнението си за независима Каталуния и не пропусна да изкаже подкрепата си към местните власти около смачкания от правителството референдум. 

Независима Каталуния поставя Барса пред сериозен казус

Камата насочи гнева си към вицепремиера на Испания Сорая Саенс де Сантамария, която според него има огромна роля за насилието, упражнено към обикновените хора в деня на референдума - 1 октомври. 

Грозни псувни за сепаратиста Пике от испанските фенове

Бившият български футболист поиска оставката на испанския вицепремиер и обяви действията на правителството за "срамни". Стоичков използва като трибуна мексиканската телевизия "Унивижън", за която работи. Той се появи във видеото с каталунския флаг на ръката си.  

Отборът на Барселона се включва в мащабната каталунска стачка

"Дядото на Сорая Саенс де Сантамария е последовател на Франко, баща ѝ е последовател на Франко, самата тя е последовател на Франко, сигурно и синът ѝ ще е такъв. Точно тя ли ще казва какво трябва да правим? Трябва да си подаде оставката, защото не можеш да пращаш полицията да бие невинни хора."

Как гласува Пике на референдума?

"Обръщам се към правителството на Испания - вие сте пълен срам! Точно затова ще бъдете там, където трябва да бъдете - отделени от света", сподели Стоичков и разкри от кога подкрепя идеята за независима Каталуния. 

Стоичков готов да стори немислимото, за да помогне на Мексико

"Излязох с флага на независимостта още на финала на "Уембли" през 1992 г. Тогава дори не знаех какво означава това. Но сега съм сигурен, че това, което трябва да се случи, ще стане. Но не е това начинът", сподели Стоичков.