Аржентина е третият полуфиналист на Копа Америка след невероятна драма в мача с Колумбия. "Гаучосите" победиха с 5:4 след изпълнение на дузпи и стигнаха до предпоследното стъпало на надпреварата, В редовното време двубоят завърши при нулево равенство. 

Иначе Лео Меси и компания заслужаваха да се класират още в редовното време. Тогава те подложиха на истински разстрел вратаря на противника Давид Оспина. Стражът на Арсенал обаче показа котешки рефлекс, а на два пъти и гредите му помагаха, за да опази мрежата си суха. 

При дузпите обаче справедливостта възтържествува и след три пропуска на колумбийците и два на аржентинците, Карлос Тевес заби победното попадение от 11-те метра, за да класира тима си напред. 

Мачът започна с минута мълчание в памет на бащата на легендата Диего Марадона, който почина в навечерието на двубоя. А след първия съдийски сигнал Аржентина наложи тотално надмощие. 

Лео Меси, Анхел ди Мария, Хавиер Пасторе и кой ли още не се изредиха да пропускат пред вратата на противника, а Оспина с невероятни намеси отказваше звездите на "гаучосите". Серхио Агуеро претендираше за дузпа, но реферът не видя такава. 

Натискът на аржентинците продължи и след почивката, но и тогава Оспина беше непоколебим и общо взето направи един от най-силните си мачове за националния отбор в кариерата. Малко преди края и гредата му помогна след изстрел на Николас Отаменди, който вече виждаше как топката влиза в мрежата. 

Така се стигна до продължения, в които двата тима се стремяха да не допуснат гол и всичко се реши след изпълнение на дузпи. При тях двата отбора вкараха първите си три опита. За колумбийците точни бяха големите звезди Хамес Родригес, Радамел Фалкао и Хуан Куадрадо. За Аржентина се разписаха Лео Меси, Есекиел Гарай и Евер Банега. 

След това се заредиха пропуските. Луис Муриел пропусна за Колумбия, а Есекиел Лавеци вкара за 4:3. Маноло Кардона възстанови равенството, но "гаучосите" имаха преднина и Лукас Билия трябваше да вкара, за да класира тима си напред. Той обаче пропусна и лотарията продължи. 

Последваха пропуски на Камило Сунига и Маркос Рохо, преди Хейсон Мурийо също да пропусне за Колумбия. Тогава зад топката застана влезлият в края на редовното време Карлос Тевес, който беше безпощаден и класира тима си на полуфиналите. 

Там Аржентина ще играе с победителя от мача между Бразилия и Парагвай, който ще се състои тази нощ. В другия полуфинал домакинът Чили играе с аутсайдера Перу.