Хосе Паоло Гереро разби критиките към себе си на пух и прах, гарантирайки собственоръчно място на Перу на полуфиналите в Копа Америка. Нападателят реализира хеттрик, благодарение на който отборът му победи Боливия с 3:1 в четвъртфинален сблъсък.

Преди двубоя селекционерът на Перу Рикардо Гарека бе поставен под сериозна критика за избора на Гереро и бе призован да остави нападателя резерва с оглед на липсата на попадения от негова страна до този момент на турнира, както и едва двата му гола за националния отбор от 2012 насам.

Гарека обаче не се поддаде на критиката и отново заложи на Гереро, а той му се отблагодари по най-добрия начин. Два гола в рамките на 4 минути дадоха комфортен аванс за Перу още до 23-ата минута на мача.

В 74-ата пък Гереро оформи своя хеттрик, а с това сложи и точка на всякаква интрига в двубоя. По този начин бившият футболист на Байерн Мюнхен и Хамбургер ШФ увеличи актива си на голове за Перу на 24 като се изкачи на второ място в голмайсторската класация на страната си.

Марсело Мартинс Морено реализира почетен гол за Боливия от дузпа в 84-ата минута, но това бе всичко, което боливийците успяха да сътворят.

Така Перу се класира за втори пореден път на полуфинал в Копа Америка, след като постигна това и в Аржентина през 2011.

В битка за място на финала Перу ще срещне домакините от Чили на Националния стадион в Сантяго в понеделник.