Бившият централен защитник на Локомотив София и Локомотив Пловдив - Давид Малембана, беше включен в състава на Мозамбик за започващия през януари турнир за Купата на африканските нации.

Селекционерът на тима Чикиньо Конде обяви група от 23-ма футболисти, в която попада и 28-годишният Малембана. Роденият в Германия бранител пристигна през 2019-а година в България и подписа със „смърфовете“ от Пловдив. Общо за 4 години е записал 69 мача, в които е вкарал 4 гола. В момента след раздялата си със столичани е футболист на арменския ФК Ноа.

В състава на Мозамбик има и други интересни имена като 40-годишното крило Домингес, както и Алфонс Амаде, доскоро национал на Германия при младежите до 20 години. Домингес е играл при предишното участие на тима на турнира за Купата на Африка през 2010-а година. 13 години по-късно му е дадена дори и капитанската лента.

Амаде, който играе като дефанзивен халф, е юношески и младежки национал на Германия във всички формации, но на ниво мъже решава да избере родината на баща си. В момента той носи екипа на белгийския Остенде. В състава бяха включени още двама дебютанти. Единият е роден в Португалия – Джюма, играе като халф и носи екипа на Шавеш. Другият е Рейнилдо – десен или ляв бек на втория отбор на Атлетико Мадрид.

Турнирът за Купата на африканските нации ще се проведе през 2024-а година в Кот д’Ивоар и започва на 13-и януари. Мозамбик е в група В на турнира заедно с Египет, който е и техен първи съперник на 14-и другия месец, както и с Кабо Верде и Гана.