Бразилия стана олимпийски шампион по футбол за първи път в историята, надвивайки с дузпи Германия на финала - 5:4. По този начин "кариоките" взеха и сладък реванш от Маншафта за крушението си с 1:7 на Мондиал 2014 отново на свой терен.

На финала пред пълните трибуни на стадион "Маракана" домакините победиха много драматично с 5:4 след изпълнение на дузпи срещу Германия. В редовното време и продълженията двата отбора завършиха наравно 1:1. "Селесао" спечели олимпийското злато от четвъртото си класиране за финала. През 1984, 1988 и 2012 година бразилците достигат до мачовете за титлата, но неизменно се провалят в опитите си да покорят олимпийския връх във футбола.

В 27-ата минута звездата на Барселона - Неймар, даде аванс за домакините след перфектно изпълнение на пряк свободен удар. Германците изравниха в 59-ата минута чрез капитана Макс Майер, който се разписа със силен удар от наказателното поле. Отборът на Бразилия, воден от селекционера Роджерио Микале, имаше превъзходство през по-голямата част от игровото време, но не успя да достигне до решително попадение, докато германците на три пъти имаха малшанс техни удари да срещнат гредите.

Това се случи след опити за гол на Юлиан Бранд и Свен Бендер. При дузпите Нилс Петерсен пропусна за Германия, като вратарят Вевертон спаси удара от бялата точка на нападателя на Фрайбург. Преди това всичките четири изпълнители за Бундестима бяха точни. За Бразилия Неймар реализира решителната пета дузпа, а преди него Ренато Аугусто, Маркиньос, Рафиня и Луан също се разписаха във вратата, пазена от Тимо Хорн. Германия участва за първи път на финал на олимпийския турнир при мъжете.

В мача за бронзовите медали Нигерия победи Хондурас с 3:2./БТА