Манчестър Сити взе комфортна преднина и на практика може да се смята за сигурен участник напред още след първия си мач срещу Динамо Киев от осминафиналите в Шампионската лига. "Гражданите" победиха с 3:1 като гости в Украйна и са стиснали здраво квотата за следващия етап на надпреварата. 

Серхио Агуеро, Давид Силва и Яя Туре реализираха така важните попадения на чужд терен, които се оказаха и с цената на победата. Виталий Буялски само успя да намали след почивката за "динамовци", но всичко вече изглежда предрешено. 

Иначе домакините започнаха вдъхновено мача и първи имаха шанса да открият резултата. Още в 3-та минута Андрий Ярмоленко беше оставен непокрит във вратарското поле и стреля, но Джо Харт изби, а топката после кацна на горната греда, преди да излезе в корнер. 

Украинците имаха още няколко опасни атаки, но те не завършиха с такива чисти положения. Постепенно гостите се отърсиха от началното стъписване и тръгнаха напред. Те имаха няколко статични ситуации, но не се възползваха от тях. 

При едно от тези положения обаче усилията им дадоха резултат. Това се случи в 15-та минута. Тогава при едно центриране от корнер Яя Туре свали топката с глава на далечната греда, а там непокрит беше оставен Серхио Агуеро. В такива ситуации той не прощава и с пронизващ удар не остави шансове на ветерана Олександър Шовковский - 1:0. 

Англичаните бяха вдъхновени в тези минути и атакуваха много опасно. В 22-та минута аржентинецът можеше да се разпише за втори път след пас на Давид Силва, но ударът му прелетя на няколко сантиметра встрани от вратата. 

"Гражданите" продължиха да имат по-хубавите положения, но те така и не се увенчаваха с ново попадение. Усилията им бяха безплодни до 40-та минута, когато те реализираха второто си попадение в този мач. 

Тогава страхотна контра приключи с подаване на Серхио Агуеро с пета към Рахийм Стърлинг в наказателното поле. Английският национал пусна прострелващо подаване успоредно на голлинията и връхлитащият Давид Силва беше безпощаден - 2:0. 

Само минута след това Фернандиньо изведе страхотно Агуеро на стрелкова позиция, но този път аржентинецът не беше точен и така нов гол до почивката не падна. Въпреки това, всичко вече изглеждаше решено. 

Но домакините не се предадоха. Те преследваха попадението, което да ги върне в двубоя. В 53-та минута Андрий Ярмоленко беше близо до него, но не намери целта от изгодна ситуация. Статуквото обаче беше нарушено в 59-та минута. 

Тогава при една продължителна атака, която не вещаеше гол, Николас Отаменди изчисти нескопосано на крака на Виталий Буялски. Той стреля от неособено удобно положение, топката рикошира в тялото на аржентинския защитник и излъга Харт, за да се оплете в мрежата му за 1:2. 

Последваха равностойни минути с лек превес на домакините, но нищо сериозно. За да се стигне до заключителния четвърт час, в който двата тима се развихриха. Първо в 76-та минута Давид Силва не успя да преодолее Шовковский, а две минути по-късно и Фернандиньо не се възползва от страхотен шанс. 

В 79-та минута Буялски можеше да се превърне в абсолютен герой за тима си, но ударът му беше избит с вещина от Джо Харт. Но това беше и всичко по-интересно в полза на Динамо Киев до края на мача. 

Последваха няколко шанса за Сити, но първо Рахийм Стърлинг в 83-та минута стреля в аут, а малко след това и Яя Туре получи страхотна топка, но с глава от вратарското поле стреля на сантиметри в аут. 

Превъзходството на англичаните нямаше как да не доведе до трети гол и той падна в последната минута на редовното време. Тогава Фернандиньо и Яя Туре направиха двойно подаване пред наказателното поле и котдивоарецът получи топката на границата му. Фалцовият му удар се оказа неспасяем за Шовковский и резултатът беше оформен - 3:1. 

Така Сити взе комфортен аванс, като това беше и първа победа на тима в елиминациите на турнира. Тя обаче беше достатъчна да направи ответния сблъсък протоколен. Само 90 минути вече делят "гражданите" от първия в историята им четвъртфинал в Шампионската лига, освен ако Динамо не поднесе една от най-големите изненади. 

Динамо Киев: Олександър Шовковски, Данило Силва, Йевхен Хачериди, Александър Драгович, Домагой Вида, Серхий Рибалка, Андрий Ярмоленко, Мигел Велосо, Серхий Сидорчук, Дерлис Гонсалес, Жуниор Мораес;

Манчестър Сити: Джо Харт, Пабло Сабалета, Венсан Компани, Николас Отаменди, Гаел Клиши, Фернандиньо, Фернандо, Давид Силва, Яя Туре, Рахийм Стърлинг, Серхио Агуеро.