Ерик тен Хаг пристигна в Аякс, след като напусна Утрехт по средата на сезона. Марсел Кайзер не успя да се справи начело на холандския гранд, след като Петер Бош преди това бе напуснал, за да поеме Борусия Дортмунд. Тен Хаг трябваше да вдигне морално наранен отбор и го направи, въпреки че не беше достатъчно да спечели шампионската титла в холандския шампионат, четири години след последния път с Франк де Бур на пейката, но идеята му беше привлекателна.

Треньорската кариера на Тен Хаг започва във втория отбор на Твенте. След това той е част от треньорския екип на ПСВ Айндховен. Неговата работа прави много сериозно впечатление в Го Ахед Ийгълс, с който спечели промоция за Ередивизи. През 2013 година започва работа във втория отбор на Байерн, през първите две години на престоя на Хосеп Гуардиола на „Алианц Арена“.

„Можете да сравните стила на Аякс с начина на игра на Гуардиола, въпреки че той се е учил от Аякс на Кройф“, коментира Тен Хаг на пресконференцията преди четвъртфиналния мач реванш срещу Ювентус в Торино.

Самият Ерик тен Хаг признава, че най-известният ученик на Йохан Кройф е неговото най-голямо вдъхновение. Става дума за Пеп Гуардиола, с когото се засякоха в Байерн: „Очаквах с нетърпение всеки ден, в който щях да работя с него. Той ме вдъхновява.“

И двамата прекарват много часове, работейки заедно в Байерн и влиянието на Гуардиола върху Тен Хаг е забележимо. Гуардиола използва Кимих като десен бек и много хора виждат същия почерк в работата на Тен Хаг с Мазрауи. Подобно на Гуардиола и Тен Хаг е вманиачен в детайлите – важен аспект от играта е психическата устойчивост на играчите му, владеенето на топка и дали отборът му прави излишни нарушения. Въз основа на тези реакции на футболистите той избира най-подходящия индивидуален подход към всеки един от тях. Наставникът на Аякс много обича да играе с фалшива 9-ка, което е едно от веруютата на Гуардиола. Високата преса, играта с крака на вратаря Андре Онана, струпването на полузащитници…

„Научих много от Гуардиола, неговата философия е сензационна, това, което направи в Барселона, Байерн и сега в Манчестър Сити, тази нападателна и атрактивна игра…също така е много печеливша, защото печели титли“, каза Тен Хаг преди да се изправи срещу Реал Мадрид.

„Можете да видите целия опит, който е придобил в Байерн. Той се осмелява да се отклони от традиционните начини. Всъщност той прави същото, като Гуардиола, когато пристигна в Германия - обновяване“, коментира Урби Емануелсон.

Ерик тен Хаг пасна изключително добре в Аякс, тъй като умее да работи с млади играчи. В момента той разполага със състав, чиято средна възраст е 24 години. Като доказателство за добрата му работа с млади футболисти могат да се посочат примери преди назначението му в Аякс. В Твенте той помогна за изграждането на Душан Тадич, а в ПСВ Айндховен прокара идеята, че Мемфис Депай е по-добре да играе в по-предни позиции, а не в халфовата линия.

Много голям принос за успешната работа на Ерик тен Хаг в Аякс има неговият асистент Алфред Шрьодер. Тен Хаг никога не е криел, че Шрьодер е дясната му ръка и винаги е имал нужда от него. Тен Хаг пое Аякс и веднага взе в своя екип Шрьодер, който до този момент работеше като асистент на Юлиан Нагелсман в Хофенхайм. След края на този сезон Тен Хаг и Шрьодер ще се разделят, защото Алфред ще поеме Хофенхайм и ще замени Нагелсман на треньорския пост в германския клуб. Без никакво съмнение Шрьодер е важна част от успеха на този екип.

Любопитна подробност относно треньорската кариера на Шрьодер е свързана с Хаким Зиеш. Той привлича мароканския футболист в Твенте и залага много на него, но в крайна сметка именно заради някои слаби представяне на Зиеш и липсата на дисциплина в мароканския футболист, Шрьодер е уволнен от Твенте. Двамата отново се събраха да работят заедно в Аякс. През февруари РБ Лайпциг искаше да привлече Зиеш, но Аякс обвърза играча с нов договор до лятото на 2020 година. Шрьодер вече има натрупан опит от работата си в Първа Бундеслига и ще трябва да се изправи пред новото предизвикателство в Хофенхайм. Спортният директор на Аякс Марк Овермарс призна, че холандският клуб няма как да забрани на Шрьодер да поеме по новия път в своята треньорска кариера.