Цели 13 години отминаха от лудото гръцко лято на 2004-а. През въпросната година южните ни съседи поднасят съществена изненада и пренаписват историята си, като печелят първата си европейска титла. Всичко се случва именно на 4 юли в Португалия, където се провежда шампионатът на Стария континент.

Начело с Ото Рехагел южните ни съседи се очертават като голямата сензация на форума. Още от груповата фаза гърците дават силна заявка, финиширайки втори в конкуренцията на Португалия, Испания и Русия. Като лидер от техния поток излиза селекцията на страната домакин.

В последствие Гърция се изправя срещу Франция на четвъртфиналите. Момчетата на Рехагел, показват впечатляваща дисциплина, като намират правилната формула за противодействие на „петлите“ и след минималното, но напълно достатъчно 1:0, правят още една стъпка към върха.  

На полуфинала на пътя на Гърция се изправя Чехия, която в предходния етап елиминира безапелационно Дания (3:0). Стадион „Драгао“ в Порто се готви за зрелище. Над 42 000 зрители стават свидетели на оспорвана битка, която в редовното време завършва при 0:0. Така мачът влиза в продължения, а в края на първото Делас коронясва селекцията на Рехагел (1:0). До последния съдийски сигнал южните ни съседи удържат аванса си. Гърция е на финал.

Междувременно Португалия се представя не по-малко убедително. Домакините, които по-рано оглавяват Група А, елиминират последователно Англия (след продължения и дузпи), а след това и Холандия (2:1), за да си осигурят място в решителния мач на стадион „Луж“ в Лисабон.

Така всички са в очакване на развръзката. Двамата финалисти се познават отлично от близката им среща в груповата фаза на надпреварата, а иберийците имат едно на ум след първия мач срещу балканската селекция, в който губят с 1:2.

На 4 юли точно в 19.45 часа, пред 63 000 зрители немският арбитър Маркус Мерк дава първия съдийски сигнал. По ирония на съдбата селекциите, които дават официален старт на форума, го закриват.

Португалците са изпълнение с надежди за голям успех на родна земя, гърците обаче объркват плановете им. 57-ата минута е ключова. Ангелос Харистеас попарва иберийските мечти. При центриране от корнер, той се извисява над всички и бележи за 1:0. До последния сигнал на Мерк възпитаниците на Ото Рехагел са безупречни и така Гърция ликува.

Гърция – Португалия 1:0

(Финал на Евро 2004)

1:0 Харистеас 57‘
 

Ето и съставите:

Гърция: Никополидис, Сеитаридис, Делас, Капсис, Фисас, Янакопулос (Венедитис), Басинас, Загоракис, Кацоранис, Харистеас, Вризас (Пападополус).

Португалия: Рикардо, Мигел (Ферейра), Карвальо, Андраде, Валенте, Кощиня (Руи Коща), Маниш, Луиш Фиго, Деко, Кристиано Роналдо, Паулета (Гомеш).

Съдия: Маркус Мерк (Германия)

Стадион: „Ещадио да Луж“, Лисабон,

Зрители: 63 000


Още от рубриката На този ден:

Денят, в който едно хлапе прекъсна 44-годишната суша на Испания

Началото на футболната легенда на Бразилия