Датата 29 юни неимоверно носи по-специални емоции за феновете на испанския футбол. На този ден през недалечната 2008 година националният отбор по футбол на страната печели своята втора европейска титла, а това се случва след цели 44 години суша. В герой за „Ла Фурия Роха“ се превръща едно 24-годишно момче – Фернандо Торес – което бележи решителния гол във вратата на Германия за успеха с 1:0.

Възпитаниците на Луис Арагонес демонстрират класа по време на 13-ия шампионат на Стария континент, който тогава се провежда в Австрия и Швейцария. Испанците излизат като лидер от Група F, а в последствие правят поредица от успешни стъпки към голямата цел. На четвъртфиналите мерят сили с коравия състав на Италия, който обаче подчиняват след дузпи. Така си осигурят битка с Русия на полуфинала, като и там се справят повече от умело. След безкомпромисно 3:0 срещу „Сборная“ селекцията на „Ла Роха“ си осигуряват среща с Германия в решителния мач. Бундестимът, начело на когото е Йоаким Льов, финишира втори в Група D, а след това преминават през Португалия и Турция, за стигне до двубоя с Икер Касияс и компания.

На 29 юни на стадион „Ернст Хапел“ през 53 000 зрители главният съдия Роберто Розети от Италия дава първия съдийски сигнал. 33-ата минута се оказа ключова за иберийците. Фернандо Торес, който в 23-ата минута удря греда, получава хубаво извеждащо подаване отдясно, Леман излиза да го блокира, но младият нападател се преборва добре и открива за 1:0. Това е вторият гол за Ел Ниньо на шампионата, който преди това се разписва срещу Швеция в груповата фаза.

Момчетата на Арагонес успяват да удържат крехкия си аванс до самия финал, а след края на мача „Ла Роха“ ликува. Испанците печелят Европейско първенство за втори път в историята си след турнира през 1964 година. А от този момент насетне идва продължителен период на доминация. Две години след успеха на „Ернст Хапел“, вече с наставник Висенте дел Боске, иберийците вдигат световната титла в ЮАР, а през 2012 година са безапелационни на Европейското, чийто домакини са Полша и Украйна.

За класата на селекцията на Испания през 2008 година свидетелства и фактът, че един от стожерите на състава Шави Ернандес е избран за Играч номер 1 на шампионата. Давид Вия се превръща в топреализатор с 4 попадения.

Германия - Испания 0:1

0:1 Торес 33'

Съдия: Роберто Розети (Италия)

Стадион: "Ернст Хапел"

Зрители: 53 000

Ето и съставите:

Германия: Леман, Фридрих, Метцелдер, Мертезакер, Лам (Янсен), Фрингс, Хитцелшпергер (Курани), Швайнщайгер, Балак, Подолски, Клозе (Гомес).

Селекционер: Йоаким Льов

Испания: Касияс, Рамос, Марчена, Пуйол, Капдевия, Сена, Иниеста, Шави, Фабрегас (Алонсо), Силва (Касорла), Торес (Гуиса).

Селекционер: Луис Арагонес


Какво още се е случило "На този ден":

Началото на футболната легенда на Бразилия