В последните дни целият футболен свят беше вперил вниманието си в решаващия мач за трофея от Копа Либертадорес между Ривър Плейт и Бока Хуниорс. Двата тима трябваше да се изправят на "Монументал" и да излъчат носителя, но след неколкократно преместване, в крайна сметка мачът беше отложен. 

След 2:2 в първия мач на "Ла Бомбонера", интригата беше запазена в пълна степен за ответния сблъсък. Но това накара и горещите латиноамерикански страсти да ескалират и това се прояви по най-грозния начин. В самото навечерие на двубоя фенове на Ривър атакуваха автобуса на съперника, потрошиха стъклата му и раниха двама играчи. 

Така в крайна сметка изходът от това горещо дерби има огромна вероятност да се реши в канцелариите на южноамериканската конфедерация КОНМЕБОЛ. А това ще отложи с доста време провеждането на мача и всъщност към момента няма яснота кога ще се играе той. 

Ето и какво може да се случи стъпка по стъпка в следващите дни около този вълнуващ финал: 

1. Бока Хуниорс поиска да получи трофея по служебен път заради ексцесиите. Дали това ще се случи, предстои да се разбере след заседанието на Дисциплинарната комисия на КОНМЕБОЛ. Тя трябва да прецени дали Ривър Плейт да понесе наказание по чл. 8 от правилника си, според който отборът-домакин е отговорен за всякакви ексцесии на стадиона и около него преди, по време и след мача. 

2. Ключовото при подобно тълкувание е дали мястото на инцидента отговаря на определението "в рамките на стадиона". Защото атаката по автобуса на Бока се е случила на пет пресечки разстояние от "Монументал". Ако се прецени, че въпросният чл. 8 не може да се активира, Ривър попада под ударите на чл. 18. Там възможните санкции са 13, но сред тях не е служебна загуба. 

3. Каквото и да реши Дисциплинарната комисия на КОНМЕБОЛ, от лагера на "милионерите" вече имат подготвена защита. В нея от там ще твърдят, че вината е изцяло на полицията, която не е успяла да осигури подобаваща охрана на делегацията на Бока. 

4. Ако все пак Ривър Плейт не е наказан със служебна загуба, предстоят нови срещи. Ще има такава между президентите на КОНМЕБОЛ, Ривър и Бока, на която трябва да се решат няколко важни неща. Като, например, дали има как мачът да се играе на "Монументал", както и в какъв час ще се случи. 

5. КОНМЕБОЛ вече обяви, че иска шампионът да бъде определен на терена, което дава индикации какво може да е решението на Дисциплинарната комисия. В такъв случай трябва да има разбирателство между двата клуба, което вече е сложна задача. Ривър иска мачът да е на "Монументал" и да не е пред закрити врата. Бока иска направо служебна победа, но ако не се стигне до такава, претендира поне двубоят да се играе на друг стадион или без публика. 

6. Тук предстои сложното, защото двата клуба са на коренно различни позиции. Това отваря вратите пред обжалвания на две инстанции - Апелативната комисия на КОНМЕБОЛ, а после и пред Спортния арбитражен съд в Лозана. Това вече е крайната инстанция и решението ѝ е окончателно. 

7. Предложението на КОНМЕБОЛ е мачът да се играе или в Маями при покрити разходи на участниците, или директно в Дубай, откъдето после победителят да се включи директно в Световното клубно първенство. Всичко обаче ще стане ясно след първоначалната санкция за Ривър Плейт.