Футболна Европа, че и Балканите дори кипят от дербита този уикенд. Фокусът сега обаче пада върху това в Украйна, тъй като по вече малко втръснала традиция, в ранен етап от шампионата се налага Динамо Киев да спасява ситуацията. За да станем свидетели на обичайното статукво – а именно, Шахтьор с уютен комфорт още преди зимната пауза и доиграване за титла до края.

В Премиер лигата на Украйна, състояща се от 12 тима, вече приключи първото завъртане. За разлика от България, където дербито според волята на жребия бе в последния кръг, то при украинците това се случи в първия. И логично сега втората обиколка стартира пак с добре познатото съперничество. Сега арената на двубоя е Киев. Тъй като заговорихме за интрига, да поясним: Шахтьор води в класирането с цели седем точки преднина. Добре де, Динамо е с един мач по-малко, да примеме, че го вземе. Но днешният успех е задължителен, така стопяването на шахтьорския аванс може да има съвсем друго измерение и скоро да се състои само в една точица. Какво е по-различното този път ли? Ами най-малкото факта, че във въпросния първи кръг, Динамо Киев взе победа като гост и сега е пред уникалния шанс да я дублира – нещо, което не се е случвало доста отдавна. Две поредни загуби за Шахтьор в този сблъсък.  Онова 0:1 за киевчани дойде с ранен за второто полувреме гол на конгоанския нападател Мбокани. А като цяло в неделната вечер предстои шестия сблъсък между грандовете в рамките на 2017 година! Доста епично, доста наситено. Е, затова пък съвсем не е учудващо, че Шахтьор води с 3:2 в битките за тази година. Равенство не се е случвало, което пък по чисто математическата логика може да се търси от любителите на залози за днешния мач. А по-важното за Шахтьор е, че отборът успя да вземе две от победите в мачове, които бяха съпроводени и с трофеи – Купата и Суперкупата на Украйна. Сякаш аристократично за първенство, отбора от Донецк е по-милостив, осъзнавайки, че в процеса на шампионата ще навакса.

Мачът започва от 19.30 часа и ще бъде предаван директно в ефира на Mtel Sport 2 с подобаващо половинчасово студио преди това. Спомените връщат към последния мач между двата тима за миналата година, когато пак в Киев Динамо и Шахтьор го бяха обърнали на истинска атракция – краен резултат 3:4, много емоции, обрати. Сега ситуацията се допълва и от факта, че двата местни гранда вървят много добре и в Европа. Което би трябвало допълнително да повишава очакванията и на феновете. В Лига Европа, в своято група след три изиграни мача Динамо е лидер с две победи и хикс, дошъл преди дни срещу Йънг Бойс. На по-горното стъпало, в Шампионска лига Шахтьор е на втора позиция, също сле три мача. Но там конкуренцията е убийствена – с безспорния лидер тук и в Англия Манчестър Сити, с Наполи и Фейенорд. Преди дни Шахтьор би холандците с 2:1 като гост с което направи изключително силна заявка за продължаване в следващата фаза. Така че в момента явно е възможно най-блестящия момент за новия сблъсък на най-високо ниво в Украйна.

19.30 – Mtel Sport 2, дербитата този уикенд са доста, но никак няма да сбъркате, ако сте решили да изберете едно и то е точно Динамо Киев срещу Шахтьор Донецк.