Франция победи Англия с 2:1 в мач от груповата фаза на Европейското първенство по футбол до 21 години, което се провежда в Италия.

Предвид изобилстващите от талант състави това безспорно бе едно от дербитата на първия етап, а мачът определено не разочарова. В хода на двубоя „петлите” пропуснаха две дузпи, за да може все пак в края късметът да им се усмихне и да стигнат до късен обрат, включващ победно попадение след безумен автогол на Арън Уан-Бисака в петата минута на добавеното време.

Англия започна мача по-силно и в 14-ата минута Демарай Грей уцели гредата от близко разстояние. Малко след това пък Доминик Соланке бе близо до попадение.

В 25-ата минута обаче Джейк Кларк-Салтър игра с ръка в наказателното поле и това доведе до дуза за Франция. Зад топката застана Муса Дембеле, чийто удар бе слаб, а Дийн Хендерсън действа отлично, за да спаси.

„Трите лъва” откриха в 54-ата минута, когато Фил Фодън направи прекрасен пробив към наказателното поле, мина покрай петима играчи в тъмносиньо, намери позиция за стрелба и прати топката във вратата.

Малко след това топката отново бе във френската врата след изстрел на Райън Сесеньон, който обаче е бил в засада.

В 62-ата минута Франция получи втора дузпа за нарушение на Хамза Чудури. Съдията Сърджан Йованович видя ситуацията на VAR и правилно прецени, че Чудури заслужава директен червен картон.

Само че и вторият 11-метров удар на „петлите” не доведе до гол. Хусем Оуар стреля в десния страничен стълб.

Все пак с числен аванс французите се втурнаха в атаки в опит да стигнат поне до изравняване. И това се случи в 89-ата минута. Джеф Рейне-Аделайде подаде в наказателното поле към Джонатан Иконе, който прецени добре ситуацията и с хитър изстрел в близкия ъгъл вкара за 1:1.

Добавеното време бе доста, така че „петлите” продължиха с мощния натиск и той им осигури победен гол. При него имаше и огромна доза шанс, тъй като бе дело на десния бек на Англия Уан-Бисака. След центриране от корнер топката дойде в неудобна позиция за Жан-Филип Матета. Той все пак опита да прати топката към вратата и го направи с акробатичен удар с пета от въздуха. Топката обаче бе доста бавна и по принцип щеше да бъде спасена без проблеми от вратаря. Само че се получи неразбирателство и в опита си да избие Уан-Бисака заби топката в своята врата.

В другия мач от група С Румъния победи Хърватия с 4:1 и така по голова разлика оглави класирането пред Франция.