Световната футболна федерация ФИФА разпространи специална препоръка към всички клубове, които имат играчи от Сиера Леоне, Гвинея или Либерия или африкански национали, играли мач скоро в Западна Африка. 

Ръководителите на световния футбол препоръчват всички футболисти, които са били в тези държави за мач, да бъдат тествани за ебола. Опасният вирус върлува там от декември миналата година и вече причини смъртта на близо 5000 души. 

Африканската конфедерация вече насрочи на неутрален терен всички мачове, които трябваше да се играят в трите най-засегнати страни - Гвинея, Сиера Леоне и Либерия. И въпреки това, риск съществува и от ФИФА искат той да бъде ограничен. 

От централата още препоръчаха изолация за всеки играч, който прояви симптоми на болестта, завръщайки се след мач на националния си отбор в Западна Африка. ФИФА обяви още, че ще осигури специална информация за феновете, които ще ходят на мачове в тези страни. 

Заради опасния вирус, провеждането на турнира за Купата на Африканските нации през януари догодина е под въпросителна. Домакините от Мароко не искат да увеличават риска от внасяне на ебола в страната покрай турнира.