Старши треньорът на немския гранд Борусия Дортмунд Юрген Клоп заяви, че ФИФА и Африканската конфедерация по футбол трябва да се отнесе много сериозно към опасността от Ебола. Разпространението на вируса поставя под заплаха провеждането на Купата на африканските нации през 2015-а година, след като домакинът Мароко вече подаде заявка за отлагане на турнира.

Африканската конфедерация отхвърли молбата на Мароко, а серия квалификациите се изиграха през седмицата, като футболистът на Борусия Пиер-Емерик Обамеянг вкара два гола за Габон срещу Буркина Фасо.

Клоп обаче бе категоричен, че футболът не трябва да поставя човешкия живот под въпрос. „Не зная дали футболистите мислят за вируса, но аз определено го правя“, заяви Юрген Клоп. Говорих доста с Обамеянг по темата. Младите са зелени и не мислят много по тези въпроси. Наистина не разбирам как ФИФА или който е отговорен за това може да мисли, че ситуацията е достатъчно сигурна, че да позволява пътуване в тези страни. Ако има страна в Африка, която усеща, че не може да приеме Купата, тогава това трябва да е приоритет, не самият турнир“, коментира още Юрген Клоп.

„Това трябва да бъде прието сериозно, а не за си затваряме очите. Ще има много хора от цяла Африка в Мароко, за да гледат мачовете и сигурно само малка част от тях е била подложена на медицински прегледи“, добави немският футболен специалист.