Епидемията от смъртоносния вирус ебола в Западна Африка може да отложи най-големия футболен турнир на континента. Организаторите на Купата на африканските нации от Мароко искат пренасрочването на надпреварата. 

Тя трябва да се проведе в началото на 2015 г. Мароканците обаче искат да бъде преместена за дата, в която Световната здравна организация официално ще е обявила край на епидемията. 

От Африканската конфедерация отричат подобна възможност и ако сегашният домакин не иска да приеме форума в началото на годината, ще бъде намерен друг. Сред кандидатите са Южна Африка и Гана. 

"Информациите, че сме се отказали от домакинството на турнира са лъжа. Но все пак искаме отлагането му, за да не се внесе ебола в страната. Няма как да рискуваме здравето на жителите на страната", сподели министърът на информацията на Мароко Мустафа Халфи. 

Африканската конфедерация вече забрани да се играят мачове в трите най-засегнати страни - Либерия, Сиера Леоне и Гвинея. Случаи на ебола обаче има регистрирани в държави като Сенегал и Нигерия, които са с шансове да се класират за турнира. Но промяна на датата на провеждането му няма да има. 

"Получихме молбата от Мароко за отлагане, но такова няма да има. Имаме варианти за заместници, ако се окаже, че сегашният домакин по една или друга причина няма да приеме турнира", се казва в съобщение на Африканската конфедерация. Надпреварата трябва да се проведе от 17 януари до 8 февруари.