Холандия спечели брозновите медали на Мондиал, след като постигна сравнително лесен успех с 3:0 над домакина Бразилия, който се задоволи с четвъртото място. Головете за „лалетата“ бяха дело на Робин ван Перси от дузпа,  Дейли Блинд и Жоржиньо Вайналдум. В първите две ситуации имаше съмнения за коректността на отсъжданията на главния рефер Джамел Хаймуди. При дузпата се прокрадна мнение, че нарушението е започнало извън границата на наказателното поле, а при втория гол за холандците имаше съмнения за засада.

РАЗВИТИЕТО НА МАЧА МИНУТА ПО МИНУТА МОЖЕ ДА ВИДИТЕ ТУК!

Същевременно бразилците не показаха хъс и желание за победа, като демонстрираха, че все още върху тях тегне облакът на онзи резултат 1:7, който допуснаха на полуфинала срещу Германия. Кариоките допуснаха десет гола в рамките на само 180 минути.

На свой ред, селекционерът на Холандия Луис ван Гаал поднесе хубав жест към третия си вратар Мишел Ворм, като го пусна в игра в края на двубоя на мястото на Яспер Силесен и така му позволи да запише игрови минути на Световното.

Мачът започна с вихрушка с аромат на „лалета“. Възпитаниците на Луис ван Гаал поведоха още в 3-ата минута, след като получиха право да изпълнят дузпа. При първата по-сериозна атака в мача Робин ван Перси подаде умело към Ариен Робен, който тръгна заплашително към наказателното поле. Тиаго Силва остана последен в отбраната на Бразилия и тъй като изпусна играча на Байерн Мюнхен, го задържа за рамото. Главният съдия Джамел Хаймуди реагира мигновено, като спря играта и посочи бялата точка, а на грешника вдигна жълт картон. Останаха съмнения, че нарушението е започнало извън границите на наказателното поле, но въпреки това Ван Перси застана зад топката и с хладнокръвен удар покоси Жулио Сезар за 1:0.

Около 7 минути след попадението Бразилия тръгна да атакува, но удар на Жо бе добре блокиран, а в 16-ата минута Ариен Робен пусна чудесен пас към Робин ван Перси, който напредна и центрира от дясно. Хаос цареше в редиците на Бразилия, като Жулио Сезар бе излязъл неразчетено напред и затова Давид Луис опита да изичсти малко пред голлинията. Опитът на Луис обаче не сполучи, а топката попадна точно на крака на Дейли Блинд, който опъна за втори път мрежата на Сезар – 2:0. Преди това обаче останаха съмнения за засада при паса на Робен към Ван Перси.

В 34-ата минута центриране на Оскар от фаул бе изчистено в корнер, но след него топката бе изчистена. 4 минути по-късно отново същият играч центрира от дясно, а Паулиньо се размина с топката. Примерът му обаче последва и Давид Луис, който също не съумя да засече.

Второто полувреме започна в малко по-спокойно темпо, а селекционерът на Бразилия Луиш Фелипе Сколари извърши някои смени в търсене на обрат. Забеляза се известно оживяване в редиците на „селесао“, като в 60-ата минута дойде добра възможност за Бразилия. Оскар подаде към Рамирес, който стреля диагонално, но ударът му мина в страни от десния стълб на вратата на Яспер Силесен.

В 64-ата минута кариоките получиха фаул почти фронтално на вратата на Холандия от около 25 метра, Давид Луис изпълни, но не затрудни Силесен. Само три минути по-късно играчите на Луиш Фелипе Сколари имаха претенции за дузпа. Оскар тръгна в наказателното поле, а Дейли Блинд понечи да го блокира. Последва съприкосновение между двамата – коляно в коляно – но арбитърът на мача вдигна жълт картон за симулация на кариоката. В резултат на всичко това играчът на холандците остана да лежи, а след оказаната му медицинска помощ, стана ясно, че няма да може да продължи мача, като бе заменен от Дарил Янмаат.

Класическата победа на Холандия бе оформена в самия край на мача от Жоржиньо Вайналдум, който завърши отлично триходова атака на холандците, минала през Ариен Робен и Дарил Янмаат - 3:0.

Така Холандия спечели третото място, а Бразилия остана на 4-ата позиция в света.

Стартови състави:

Бразилия: Жулио Сезар, Максуел, Тиаго Силва, Давид Луис, Майкон, Луис Густаво, Паулиньо, Вилиан, Оскар, Рамирес, Жо

Холандия: Яспер Силесен, Стефан Де Врай, Рон Влаар, Бруно Мартинс Инди, Дирк Каут, Жоржиньо Вайналдум, Жорди Класи, Дейли Блинд, Уесли Снайдер, Робидн ван Перси, Ариен Робен