Президентът на ФИФА Сеп Блатер за пореден път призова футболните съдии да станат професионални, за да могат да отговарят на изискванията към тях.

Искането на швейцареца е особено актуално, след като в сряда норвежецът Том Хенинг Йовребьо свири безумно двубой от най-високо ниво - полуфиналният реванш в Шампионската лига между Челси и Барселона, като отсъжданията му се превърнаха в една от най-обсъжданите теми в света на спорта.

„Повтарям го и го казвам най-малко от десет години насам – трябва да подобрим съдийството. Това в професионалния футбол означава, че е време да имаме професионални рефери в надпреварите на високо ниво”, каза босът на ФИФА.

„Имаме професионални съдии в Англия, във Франция във всички спортове. Имаме някакъв професионализъм в Италия през сезона, те имат договори. Има профиарбитри в Мексико, Бразилия и Аржентина. Няма такива в Германия, там им се плаща на мач, а мисля, че това е едно от най-важните неща, че съдийството е тяхна професия, то е тяхна работа.”

„Винаги ще има въпроси дали реферът е добър или не, но ще кажа, че бъдещето на нашата игра е в ръцете на мъжа със свирката заради големината на залога, точна като в този мач”, каза още Йозеф Блатер.