Босът на Азиатската Футболна Конфедерация Мохамед бин Хамам заяви, че няма да се кандидатира за поста президент на ФИФА, изборите за който са през следващата година.

Така Бин Хамам отваря вратата за досегашния президент на ФИФА Сеп Блатер да продължи управлението си на световния футбол за още четири години. 61-годишният катарски гражданин бе виждан като перфектният заместник на 74-годишния Блатер и един от малкото хора с потенциал да го изместят от мястото му.

„Нека да бъда много ясен, няма да се кандидатирам на изборите за президент на ФИФА. Ще подкрепя Сеп Блатер да получи нов мандат", сподели Бин Хамам.

Решението на Бин Хамам да не се кандидатира е подобно на това, което взе Мишел Платини по-рано тази година. Французинът също се смяташе за ключов кандидат, но вместо това предпочете да се бори за втори мандат като президент на УЕФА.

Блатер обаче подчерта, че иска да остане в офиса си и след като сегашният му мандат изтече на 11 юни 2011 година. Шведът смята, че не е завършил мисията си. Той бе избран за президент на ФИФА през 1998 година и спечели сериозна битка, за да бъде преизбран през 2002 година. През 2007 пък той нямаше никакви опоненти за поста и продължи управлението си. Азия държи 46 от гласовете за президентските избори и ще играе важна роля в изборите.